uni326925.jpg

UNICEF ska säkerställa rättvis

tillgång till covid-19 vaccin

UNICEF är redo för en stor utmaning: att leda insatser för inköp och leverans av ett framtida vaccin mot covid-19. Vi måste se till att alla länder har säker, snabb och rättvis tillgång till de första doserna när de är tillgängliga.

Skribent |

Publicerad |

2020 09 07

Uppdaterad |

2020 09 07

UNICEF ska säkerställa rättvis tillgång till vaccin mot covid-19

När ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19 är tillgängligt, måste vi garantera att alla som behöver vaccin får tillgång till det så snart som möjligt. Alla länder, oavsett resurser, ska ha tillgång till samma vaccin så snart det finns ett säkert och effektivt vaccin att leverera.

uni326925.jpg
UNICEF ska se till att alla länder har säker, snabb och rättvis tillgång till de första doserna av vaccin mot covid-19 när de är tillgängliga.Foto: © UNICEF/Choufany

Som världens största inköpare av vaccin, och en av de största leverantörerna, upphandlar UNICEF mer än två miljarder doser på uppdrag av nästan 100 länder varje år.

Med den expertisen ska vi nu leda insatserna med att köpa in och leverera doser av ett framtida vaccin mot covid-19 till 92 låg- och lägre medelinkomstländer, med stöd av det internationella samfundet. Vi kommer också att samordna processen för 80 hög- och medelinkomstländer, men dessa länder finansierar leveranserna på egen hand.

Vår expertis och erfarenhet kommer att hjälpa till att skydda alla människor, så snabbt som möjligt, var de än befinner sig.

– Det här är ett partnerskap mellan regeringar, tillverkare och andra partners för att fortsätta kampen mot covid-19-pandemin. I vår gemensamma strävan efter ett vaccin använder UNICEF sina styrkor i vaccinförsörjningen, för att säkerställa att alla länder har säker, snabb och rättvis tillgång till de första doserna när de är tillgängliga, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef.

Vi kommer att genomföra insatserna i nära samarbete med exempelvis WHO, Gavi (the Global Alliance for Vaccines and Immunization) och Världsbanken, för att säkerställa att inget land lämnas utan tillgång till vaccin mot covid-19.

UNICEF, partners och regeringar har inlett ett viktigt förberedande arbete som inkluderar att:

  • Samarbeta med tillverkare för att skapa säker utrustning till själva vaccineringen och utveckla krav på vaccinets kylkedja.  

  • Utveckla riktlinjer och utbildning för att stödja vaccinationspolicys och lämplig hantering, lagring och leverans av de framtida vaccinerna.

  • Samarbeta med tillverkare för frakt- och logistiklösningar, för att snabbt kunna leverera vaccin mot covid-19 till världens länder.

  • Stödja länder i att prioritera de människor som är mest utsatta för covid-19, samt i planeringen för att ta emot vaccinet när det levereras.

  • Öka insatserna med att säkerställa att människor är välinformerade om vaccinationsprocesserna, samt införa åtgärder för att öka förtroendet för, och hindra desinformation om, vaccin mot covid-19.

En global kris kräver globala insatser, samarbete och solidaritet. Vi måste säkerställa att vaccinet mot covid-19 blir tillgängligt för alla, så snart det finns ett säkert och effektivt vaccin att tillgå.

Tillsammans kan vi få ett slut på pandemin och dess förödande inverkan på individer, samhällen och ekonomier. Ge en gåva idag så är du med i kampen för att stoppa spridningen av coronaviruset:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.