Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.
Polio är nära att utrotas, men i konfliktdrabbade områden och katastrofer saknar fortfarande många barn tillgång till vaccin. UNICEF arbetar intensivt tillsammans med partner för att stoppa spridningen av polio, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.
Tidigt den 22 juni drabbades östra Afghanistan av en kraftig jordbävning. Omfattningen av förödelsen är fortfarande osäker, men hundratals människor tros ha dödats, många av dem barn. Dessutom har hem och andra byggnader förstörts.
Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.
Polio är nära att utrotas, men trots framsteg saknar många barn fortfarande tillgång till vaccin. Allt fler missar viktiga vaccinationer när världen tvingas prioritera bekämpningen av covid-19. UNICEF gör nu allt för att få stopp på polio överallt, så att inget barn någonsin drabbas av den dödliga sjukdomen.
I skuggan av konflikten i Afghanistan kämpar mammor för att ge sina barn den näring de behöver. Trots det ökar antalet undernärda barn varje månad. UNICEF arbetar hårt för att ge svårt undernärda barn den behandling de behöver – var de än befinner sig.
Afghanistan är ett land i kris, och de minst ansvariga – barnen – betalar det högsta priset. Konflikt, torka och covid-19 har skapat en humanitär nödsituation som saknar motstycke. UNICEF finns på plats och arbetar dag som natt för barns och kvinnors säkerhet och hälsa.
Närmare 10 miljoner barn i landet är i desperat behov av humanitärt stöd. UNICEF uppmanar alla våra samarbetspartners och privatpersoner att hjälpa barnen, nu.
Den eskalerande konflikten i Afghanistan har lämnat 10 miljoner barn i behov av akut hjälp. UNICEF har funnits på plats i 65 år och planerar inte att lämna landet. Vi arbetar hårt för att skydda barnen mot våldet och se till att alla barn får näring, vatten, sjukvård och utbildning – särskilt flickor.
På grund av långvariga väpnade konflikter har Afghanistan länge ansetts vara en av de värsta platserna på jorden för barn. I och med den senaste tidens upptrappade konflikter, covid-19 och ihållande torka varnar FN nu för en humanitär kris. UNICEF är på plats i landet och vi stannar så länge barnen behöver oss.
I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.
Minns ni Somaya Faruqi, 17 år från Afghanistan, som tillsammans med sina vänner uppfunnit en ny typ av respirator av gamla bildelar? Tjejerna fick nyligen möjlighet att visa upp sin innovation för landets myndigheter – och gjorde succé.
Somaya Faruqi, 17, bor i Herat, Afghanistan. Tillsammans med fyra andra tjejer har hon uppfunnit en ny respirator av gamla bildelar. Förhoppningen är att respiratorn, som är billigare än de traditionella, ska kunna användas för att vårda patienter med covid-19.
Idag lanserar UNICEF nya innovativa tält, som bättre står emot extremväder och ger barn i nödsituationer skydd och en fast plats i en annars kaotisk tillvaro.
UNICEF arbetar på många olika sätt för att minska krigets skadeverkningar för barn. Vi ger mycket effektiv katastrofhjälp, tar hand om ensamma barn och försöker återförena dem med sina föräldrar, samt förhandlar med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och att släppa dem fria. Ett annat exempel är insatsen Days of Tranquility.
Våldet mot barn världen över måste få ett slut nu. Den senaste tiden har flera attacker riktats mot barn och många har dödats eller skadats allvarligt. UNICEF uppmanar alla parter i konflikter runt om världen att respektera humanitära principer, och inte rikta våld mot barn.
44 procent av alla barn i åldrarna 7-17 år, går inte i skolan i Afghanistan. 3,7 miljoner barn går därmed miste om sin utbildning, varnar UNICEF i en ny rapport. Och situationen är värst för flickorna – i vissa områden saknar hela 85 procent en plats i en skolbänk.
Inför mors dag passar vi på att hylla alla fantastiska mammor över hela världen. Trebarnsmamman Golsom i Afghanistan är en av dem. Hon reser runt på motorcykel i avlägsna bergstrakter för att se till att flickor får möjlighet att gå i skolan.
Just nu pågår det första humanitära världstoppmötet någonsin, World Humanitarian Summit, i Istanbul. Samtidigt är situationen för miljontals barn runt om i världen akut. Bland annat attackeras eller ockuperas fyra skolor eller sjukhus av väpnade styrkor – varje dag, enligt UNICEF.
Den stora jordbävningen i Afghanistan och Pakistan igår har drabbat barnen hårdast. Många områden var redan före jordbävningen mycket svåra att nå och nu riskerar barn att inte kunna nås av hjälp. UNICEF finns på plats och samarbetar med ländernas regeringar för att hjälpa barnen och deras familjer.
I avsnitt tre av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" möter vi Mojtaba som kommer som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Här finns redan hans två år äldre bror, i ett välfungerande familjehem. Trots att familjen är villig att ta emot Mojtaba också, placeras han i ett hem för barn och ungdomar.
UNICEF vädjar nu om 25 miljarder kronor – den största summan någonsin – för att nå 62 miljoner barn som hotas av ett växande antal humanitära kriser runtom i världen. Det är en ökning med 8 miljarder kronor jämfört med förra året.
I år fyller FNs barnkonvention 25 år och det vill UNICEFs samarbetspartner IKEA Foundation uppmärksamma. Totalt skänker IKEA Foundation nu 233,1 miljoner svenska kronor (31,5 miljoner US-dollar).