un0502861-kohsar-afp.jpg

FN varnar för en

humanitär kris i Afghanistan

På grund av långvariga väpnade konflikter har Afghanistan länge ansetts vara en av de värsta platserna på jorden för barn. I och med den senaste tidens upptrappade konflikter, covid-19 och ihållande torka varnar FN nu för en humanitär kris. UNICEF är på plats i landet och vi stannar så länge barnen behöver oss.

Skribent |

Publicerad |

2021 08 16

Uppdaterad |

2021 08 16

FN varnar för en humanitär kris i Afghanistan

En fruktansvärd situation

Sedan årsskiftet har fler än 552 barn dödats och över 1 400 skadats i de upptrappade konflikterna i landet. Bara de senaste dagarna har över 150 barn dödats eller skadats och nära tio miljoner barn är i behov av humanitär hjälp. Människor har gjort desperata försök att fly landet för att sätta sig och sina familjer i säkerhet. För de som blir kvar väntar en osäker framtid och rapporter visar att risken för barn att bli rekryterade av väpnade grupper ökar.

un0502861-kohsar-afp.jpg
Över 270 000 människor har tvingats lämnat sina hem för att söka skydd inom landet.Foto: © AFP/ Kohsar

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats i alla delar av landet och tillsammans med samarbetspartners intensifierar vi nu våra livräddande insatser till de mest utsatta. Redan innan krisen var ett faktum, förberedde UNICEF leveranser till hela landet och vi kan därför nu: 

  • Dela ut hygienpaket innehållande bland annat tvål och vattenreningstabletter.

  • Transportera vatten - att barn får rent vatten är en av UNICEFs viktigaste uppgifter i en konflikt.

  • Se till att undernärda barn får hjälp med näring.

  • Vaccinera barn mot sjukdomar.

I veckan etablerade UNICEF barnvänliga utrymmen, näringscenter och vaccinationsplatser i flera av Kabuls nya flyktingläger för att hjälpa de människor som flyr inom landet.

un0498800-unicef-afghanistan.jpg
UNICEF är på plats i Afghanistan och tillsammans med samarbetspartners ökar vi nu upp våra livräddande insatser.Foto: © UNICEF Afghanistan

UNICEF finns på plats i Afghanistan och i andra katastrofer världen över. Vi kämpar varje dag för att inga barn ska behöva betala priset för krig och konflikter. Om du vill hjälpa barn som drabbats av krig och katastrofer - ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.