
UNICEF Sverige
|
I Niger lever många utan tillgång till rent vatten och saknar toaletter. Bakterier sprids, barn blir undernärda och många dör av diarré, kolera och andra sjukdomar. Vi finns på plats och borrar brunnar, bygger toaletter och sprider kunskap.
Barn som är offer för människohandel i de nordiska länderna riskerar att inte få någon hjälp. Myndigheterna har fel fokus och barnen faller genom skyddsnätet. Det visar en ny rapport från UNICEF om trafficking av barn i Norden.
Den senaste tidens kraftiga oväder i Sydostasien är de värsta på 50 år och totalt är 8 miljoner människor drabbade. Men översvämningarna har inte bara förstört hus och vägar utan även lett till att många barn kommit ifrån sina föräldrar. De ensamma barnen löper större risk att utsättas för människohandlare.
Tack vare pengar som strömmat in från hela världen har UNICEF kunnat genomföra massor av livsviktiga insatser för drabbade barn och deras familjer. Men fortfarande är 13,3 miljoner människor i akut behov av hjälp och över 320 000 barn riskerar nu att dö av undernäring. Det visar UNICEFs tremånadersrapport om svältkatastrofen.
Ett hundratal av alla de flickor och pojkar som tvingats fly på grund av översvämningarna har samlats vid en av UNICEFs uppsamlingsplatser i Sindh, Pakistan. Hit kommer barnen för att både gå i skolan och leka men också för att få skydd i den hårt utsatta situation de befinner sig i.

När kriget i Afghanistan spred sig över gränsen till Pakistan flydde närmare 200 000 pakistanier från sina hem i bergen. För att hjälpa barn som har varit med om hemska upplevelser har UNICEF startat barncentret Flowers i staden Peshawar. Finansieringen kommer från IKEA Foundation.

David Hellenius reste som nyutnämnd UNICEF-ambassadör och programledare för Humorgalan för varenda unge, i slutet av februari 2011 med UNICEF till Kenya för att besöka Kibera – ett av Afrikas största slumområden. Här träffade David barn som lever under fruktansvärda förhållanden – många av dem föräldralösa på grund av aids.
Flyktinglägren i Dadaab i Kenya byggdes för att kunna ta emot 90 000 flyktingar. På grund av den senaste tidens torka, matbrist och strider i Somalia anländer nu runt 10 000 personer varje vecka. De flesta har gått i en månad genom öknen, utan mat och vatten, innan de kom fram.
Barn som vill återförenas med sin familj i Sverige riskerar att aldrig få sin ansökan prövad på grund av byråkratiska skäl. Nu kräver UNICEF, tillsammans med andra organisationer, återigen besked av regeringen vad den tänker göra för att förhindra att barn drabbas.
Ytterligare 47 ton förnödenheter från UNICEF finns nu på plats vid gränsen mellan Tunisien och Libyen där allt fler barnfamiljer samlas i flyktinglägren. Eftersom våldsamheterna inne i Libyen fortsätter befarar man att många fler snart kommer att lämna det oroliga landet.
Tillgången till information från Libyen är mycket begränsad och UNICEF är fortfarande mycket oroade över hur de ökade våldsamheterna påverkar kvinnor och barn inne i landet. UNICEF och andra hjälporganisationer är redo vid gränsen och kräver nu omedelbart tillträde till Libyen för att kunna nå fram med katastrofhjälp till de drabbade.
Valet i Elfenbenskusten den 28 november 2010 har skapat en kris av internationella mått. Under den senaste månaden har över 15 000 människor flytt över gränsen till Liberia. UNICEF arbetar för att hjälpa barn och mammor på flykt.
I skuggan av jordbävningskatastrofen riskerar många barn att utsättas för våld och övergrepp. Den svårt pressade ekonomiska situationen för många familjer skapar en grogrund för trafficking. I Haiti arbetar UNICEF på alla nivåer i samhället för att förhindra att barn utsätts för människohandel – kontroller vid gränsen, information till familjer och påverkan för att stifta lagar som skyddar barnen.