Våld mot barn

Våld mot barn kan ta sig många olika uttryck. Det kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Barn kan bli utsatta för våld på olika platser och av olika förövare. Det kan ske i hemmet, i skolan eller online. Det är vanligt att barn blir utsatta för våld av en närstående person. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från våld.

Senast uppdaterad 2025-07-08

Ett allvarligt brott mot barns rättigheter 

Barn ska enligt barnkonventionen skyddas mot alla former av fysiskt och psykiskt våld, vilket innefattar skador, övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel och utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp. FN:s barnrättskommitté har understrukit vikten av att förstå våld som ett brett begrepp. Barn har också rätt till bästa möjliga hälsa. Ett barn som utsatts för någon form av våld har rätt till insatser för att främja fysisk och psykisk rehabilitering.  

Fysiskt våld 

Fysiskt våld innebär att ett barn utsätts för kroppslig skada, till exempel genom slag, sparkar, knuffar, att skakas om eller att någon rycker barnet i håret. Den här typen av våld kan orsaka smärta och lämna synliga skador. I sin allvarligaste form kan fysiskt våld leda till hjärnskador, funktionsnedsättning eller död. Att utsättas för fysiskt våld under barndomen påverkar också barnets psykiska hälsa och självkänsla. Långvariga effekter såsom depression, ångest, posttraumatiskt stressyndrom, psykisk ohälsa och självskadebeteende är vanligt. Barn som upplever fysiskt våld har ofta svårare i skolan och löper större risk att hamna i ekonomisk utsatthet. Socialt kan dessa barn ha en tendens att dra sig undan och ha svårt att knyta an till andra. De kan även ta större risker och i vissa fall själva använda våld i vuxen ålder. 

Barn på flykt - anonyma - Rumänien 2022

Psykiskt våld 

Psykiskt våld kan ta sig många uttryck. Att hota, förolämpa, avvisa, ignorera, förlöjliga eller skrämma ett barn är exempel på psykiskt våld. Många barn som utsätts för fysiskt våld blir även utsatta för psykiskt våld, men det psykiska våldet är ofta svårare för omgivningen att upptäcka. Ärren det lämnar kan dock vara minst lika djupa som de fysiska. Barn som utsätts för psykiskt våld lägger ofta skulden på sig själva och internaliserar förövarens skadliga ord och beteenden. Det kan leda till att barnet börjar se sig självt som otillräckligt, vilket i sin tur kan orsaka depression, ångest, låg självkänsla och andra psykiska besvär. 

Sexuellt våld 

Sexuellt våld kan se ut på många olika sätt. Det sträcker sig från direkt fysisk kontakt till oönskad exponering för sexuellt språk och bilder. Det omfattar situationer där ett barn tvingas att utföra en sexuell handling, pressas att visa sina kroppsdelar, tvingas att bevittna andras sexuella handlingar och många andra former av övergrepp mot barnets vilja. Sexuellt våld får ofta mycket allvarliga konsekvenser för barnet, både psykiskt och fysiskt. Många barn som utnyttjas sexuellt lider av dessa trauman resten av livet. Sexuellt överförbara sjukdomar (bland annat allvarliga sjukdomar som hiv), undernäring, drogmissbruk och inte minst psykiska men är följder som många sexuellt utnyttjade barn drabbas av. Barnet går också miste om en normal, trygg uppväxt och skolgång.  

Vad gör UNICEF? 

  • Påverkar beslutsfattare 
    Vi samarbetar med regeringar inom olika sektorer – inklusive hälsa, utbildning, rättsväsende och andra sociala tjänster – och med partner inom näringsliv, civilsamhälle och trosbaserade organisationer för att förebygga våld mot barn. På nationell och lokal nivå stärker vi lagar och policyer för att förbättra skyddsnätet kring barn.  

  • Informerar lokalsamhällen och allmänheten 
    Vi stödjer föräldrar och vårdnadshavare genom föräldrainitiativ, samtidigt som vi arbetar med unga människor själva för att säkerställa att deras röster påverkar utformningen av våra program. Vi arbetar även med lokalsamhällen för att ta itu med skadliga beteenden och sociala normer. 

Källor

Relaterade artiklar

Unicef logo
Sverige

En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.

IMG_7009.jpg
Våld i hemmet

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

Vad säger barnkonventionen?
  1. 3.Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  2. 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  3. 19.Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp.
  4. 20.Barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin hemmiljö har rätt till skydd och stöd från staten, samt rätt till ett alternativt hem.
  5. 39.Barn som har utsatts för vanvård, utnyttjande, övergrepp, tortyr eller väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och social återanpassning.
SÖK
STÖD OSS