Barn inom rättsväsendet

Över hela världen är miljontals barn i kontakt med rättsväsendet varje år. De kan anklagas för att ha brutit mot lagen, vara i behov av vård eller säkerhet, eller försöka tillvarata sina rättigheter. I många länder är rättssystemen bristfälliga och tillgodoser inte barnens rättigheter eller behov. Det händer att barn som själva är offer istället ses som förövare och att barn inte har de ekonomiska resurserna för att försvara sina rättigheter.

Senast uppdaterad 2025-04-24

Frihetsberövade barn 

Att vara frihetsberövad innebär att din rörelsefrihet är begränsad, exempelvis genom att du sitter anhållen, häktad eller i fängelse. I ett fungerande rättssystem krävs lagstöd för att frihetsberöva någon, men i många delar av världen kan det ske utan laglig grund.  

2021 uppskattade UNICEF att över 260 000 barn hölls frihetsberövade världen över. Många hade begått mindre förseelser som skolk, tiggeri eller konsumerat alkohol. Ofta har barn som ägnar sig åt kriminellt beteende blivit utnyttjade eller tvingade av vuxna. Barn kan också berövas sin frihet på grund av psykisk ohälsa eller för att de är på flykt. Fler och fler barn frihetsberövas även med hänvisning till nationell säkerhet.  

Psykiska och fysiska påfrestningar

Förhållandena i arrest, häkten och fängelser kan vara svåra. Anläggningarna är ofta överfulla och undermåliga, vilket berövar barn deras rättigheter på flera sätt. På många platser råder bristande sanitära förhållanden och barn har inte möjlighet till fysisk aktivitet. Barns rätt till hälsovård och utbildning är ofta begränsad.  

Frihetsberövandet påverkar också barnens psykiska och fysiska hälsa. Otillräcklig kost kan leda till undernäring och exponering för ohälsosamma förhållanden och på överbelagda anläggningar ökar sårbarheten för smittsamma sjukdomar som tuberkulos och HIV. Barn kan också uppleva trauma och psykiska hälsoproblem på grund av isolering och misshandel. När barn hålls frihetsberövade tillsammans med vuxna är de särskilt utsatta för våld, utnyttjande och övergrepp.  

Anonyma tonåringar visar upp teckningar - Indien 2024
Tonåringar har deltagit i en teckningsaktivitet i ett Dishant-center, i norra Indien. UNICEF-stödda Dishant-programmet fokuserar på att tillhandahålla juridiskt stöd, rehabilitering och återställande för barn i konflikt med lagen.

Vad gör UNICEF?

  • Främjar alternativ till frihetsberövande
    Vi fokuserar på insatser som begränsar antalet barn som hålls frihetsberövade före och efter rättegång. Vi skapar alternativ för att barnen ska kunna genomgå återanpassning, rehabilitering och övervakning hemma eller i samhället, istället för att dömas till frihetsberövande påföljder.

  • Utbildning om barnanpassade rättsprocesser
    I samarbete med länders myndigheter utbildar vi domare, åklagare, advokater och poliser kring barnanpassade rättsprocesser.

  • Restorative justice
    Där det är lämpligt stödjer vi initiativ kring “restorative justice” som innebär att brottsoffer och gärningspersoner förs samman för att lösa konflikter och prata om det som hänt och varför det hänt.

  • Stärker socialtjänsten 
    Våra insatser syftar även till att förebygga att barn begår brott. Vi samarbetar nära med länders myndigheter för att utbilda och stödja socialtjänsten som spelar en central roll i att förhindra att barn hamnar i utsatta situationer. Genom att arbeta med policy, lagstiftning och resurser strävar vi efter att säkerställa att socialtjänstearbetare är väl rustade för att stödja utsatta barn och ungdomar.  

Källor

Vad säger barnkonventionen?
  1. 37.Barn ska inte utsättas för tortyr, annan grym behandling, bestraffning eller dödsstraff. Frihetsberövande av ett barn ska ske i enlighet med lag och får endast användas som en sista utväg och för kortast lämpliga tid.
  2. 40.Barn som anklagas för brott, eller har blivit dömt för en straffbar handling, har rätt att behandlas rättvist och respektfullt, få juridiskt stöd samt återanpassas i samhället.
SÖK
MENY
STÖD OSS