
UNICEF Sverige
|
UNICEFs innovationsgrupp har utvecklat en ny smart teknik för snabbare familjeåterförening i katastrofområden. Nu är det möjligt för katastrofpersonal att direkt via mobilen samla foton och uppgifter om ensamma barn i en gemensam databas.

Uppskattningsvis 201 000 människor har flytt från striderna i Sydsudan sedan mitten av december. 167 000 har nåtts av hjälpinsatser, men fortfarande finns svåra utmaningar för att nå alla i nöd. UNICEF kämpar för att skydda barnen och underlätta deras skolgång trots situationen i landet.

885 000 människor är just nu på flykt på grund av konflikten i Centralafrikanska republiken. Situationen för barnen är fortsatt mycket svår. De skadas både direkt av våldet, och indirekt genom undernäring. UNICEF finns på plats i landet och vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.

Omkring 194 000 människor befinner sig på flykt från våldet i Sydsudan, en majoritet av dessa är kvinnor och barn. Tiotusentals söker skydd i FN-förläggningar runtom i landet. Tillsammans med olika samarbetspartners kämpar UNICEF för att skydda och hjälpa barnen och deras familjer.
Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien genomför UNICEF bland annat massvaccinationer. UNICEF-ambassadören Liza Marklund besökte tidigare i höst en av de barnavårdscentraler som utför vaccinationerna.
Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien distribuerar UNICEF nu vinterkläder och varma filtar för att barnen ska klara den svåra vintern som står för dörren. UNICEF-ambassadören Liza Marklund befinner sig just nu i landet och var med vid en av dessa klädutdelningar.

Nära 5,5 miljoner syriska barn på flykt undan kriget står nu inför ännu en svår vinter. Kylan och vätan kommer att innebära ytterligare en påfrestning för de redan utsatta barnen, varnar UNICEF.

”Inget barn vill lämna sina föräldrar, men om man inte kan leva i sitt hemland är man tvungen att åka… När vi närmade oss stranden stod det grekiska gränspoliser där och sköt mot oss. De träffade båten och den började sjunka.” Detta är en del av en berättelse från en 14-årig flicka som ingår i ”Flykten slutar här – ett studiematerial om situationen för barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU” som UNICEF idag skickar ut till landets samtliga gymnasierektorer.

Tyfonen Haiyan som drog fram över Filippinerna i slutet av förra veckan beräknas har drabbat 11,3 miljoner människor och av dem är 4,4 miljoner barn. Hundratusentals barn befinner sig på flykt undan förödelsen och UNICEF ber nu omvärlden om hjälp för att kunna att rädda och skydda alla barn.

Centralafrikanska republiken (CAR) har en lång historia av konflikter. Senast i augusti bröt nya oroligheter ut och antalet människor på flykt inom landet har stigit till närmare 400 000. De flesta är kvinnor och barn. På UNICEFs trygga och barnvänliga platser får barnen hjälp att bearbeta sina upplevelser, bland annat genom att rita.

Soledad. ”Vilket vackert namn! Det är så fint med sol och solidaritet!” - får jag ofta höra när jag berättar vad jag heter. Soledad är ett vackert namn. Men det betyder ensamhet på spanska. Min mamma kände sig fruktansvärt ensam när hon kom till Sverige som kvotflykting från Uruguay 1976.
Människor på flykt, många av dem barn, tvingas dagligen riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag riktar vi återigen ljuset mot ensamkommande flickors situation. Det är ofta med mycket svåra upplevelser i bagaget, från tiden innan flykten och under själva flykten, dessa flickor kommer till Sverige. Det är nödvändigt att ha en förståelse för barnens situation, behov och rättigheter för att kunna erbjuda dem det skydd och stöd de har rätt till enligt barnkonventionen.
Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Genom att låta barnen själva berätta vill vi belysa hur de kränks när de borde få sina rättigheter tillgodosedda. Idag publicerar vi en berättelse som bygger på en intervju med en 17-årig tjej som flytt från Afghanistan.

Katastrofen utanför Lampedusa är ingen isolerad händelse och inte heller en oundviklig olycka. Människor på flykt tvingas dagligen att riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag bloggar juristerna Kristina Wejstål och Maria Lyth, aktuella med en uppsats som lyfter flickor på flykt och undersöker hur deras rättigheter tillgodoses.

Asylsökande barn med föräldrar som brister får inte det skydd och stöd som de har rätt till. Socialtjänsten avvaktar och barnen får inte samma insatser som övriga barn i Sverige när föräldrarna bedöms vara olämpliga. Barnen hamnar i kläm mellan både lagar och myndigheter, visar en ny rapport från UNICEF.

Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Vi vill rikta ljuset mot barn på flykt och ge dem en röst.

Den svåra konflikten i Syrien har pågått i över två och ett halvt år och antalet barn som tvingats fly landet har nu nått en miljon. 740 000 av dessa barn är yngre än 11 år. Det visar nya siffror från UNICEF och UNHCR.

Våldsamma sammandrabbningar har rapporterats i staden Qusayr, nära den libanesiska gränsen. Tusentals människor, många av dem barn, befaras ha fastnat mitt i de hårda striderna. UNICEF tillhandahåller mat, kläder och hygienartiklar till många av dem som är på flykt.

Libanon är det land som har tagit emot flest flyktingar från Syrien. Här finns idag nästan en miljon syrier och varje vecka anländer ytterligare cirka 1 000 flyktingar, varav hälften är barn. UNICEF kämpar för att snabbt få viktiga samhällsfunktioner, som vatten, avlopp, renhållning, sjukvård och skolor, att räcka till för alla. En av många experter som finns på plats för att hjälpa till är Tomas Carlsson som tillfälligt lämnat sitt jobb som avfallschef i norra Dalarna. Här berättar han om den svåra situationen för de nära en halv miljon barn som tvingats lämna sina hem.

Söder om gränsen till Syrien, i den jordanska öknen, ligger flyktinglägret Zaatari där 100 000 människor tvingats söka skydd från inbördeskriget i Syrien. Arja Ormos från Stockholm är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2013 reste hon till flyktinglägret där hon träffade barn som har fått lämna allt bakom sig i hemlandet.

I Georgien lever och arbetar runt 1 500 barn på gatan. Majoriteten av dem har familjer, men fysiskt och psykiskt våld, fattigdom, missbruk och hälsoproblem gör att barnen inte kan leva med sina föräldrar utan istället tvingas tigga på gatorna för att överleva. Inför Humorgalan 2013 reste UNICEF-ambassadören David Hellenius till Tbilisi i Georgien där han träffade 13-åriga Nona levt på gatan i flera år.

Da Nang är ett av de områden i Vietnam där barn fortfarande föds med allvarliga funktionsnedsättningar på grund av de kemiska stridsmedel som användes och förvarades här under Vietnamkriget. Inför Humorgalan 2013 reste musikproducenten Anders Bagge till Da Nang där han träffade några av de barn som drabbats hårdast.