UNICEF_Masud-Akhond-575x381.jpg

Laila Bagge

i Bangladesh

Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh för att möta barn som lever och arbetar på gatan. Ett av de barn hon träffade var nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Varje dag tvingas hon arbeta på gatan och hennes enda ägodelar är kläderna hon har på sig.

Skribent |

Publicerad |

2012 04 27

Uppdaterad |

2012 04 27

Laila Bagge i Bangladesh

https://www.youtube.com/embed/ya6Si9_GNe4

Jahanara samlar sopor på Dhakas gator

Jahanara är 9 år och ett av alla de barn i Bangladesh som lever med sin familj i Dhakas slum. Hon och hennes familj tillhör den allra fattigaste och mest utsatta gruppen i området har inte ens i ett plåtskjul att bo i, utan sover under en presenning direkt på gatan.

Laila fick följa Jahanara när hon letade bland sopor på gatan i jakt på saker som hon kan sälja på marknaden. Det är ett tufft jobb för en nioåring. Men i ett land där 45 % av befolkningen är barn och hälften av dessa lever i extrem fattigdom är detta verkligheten.

Livet på gatan är extremt utsatt. Jahanara och de andra barnen har inget som helst skydd eller trygghet. Förutom att själv arbeta tar Jahanara även hand om sina 11 månader gamla tvillingsyskon under den tid som hennes mamma och mormor arbetar.

- När jag stoppar om mina egna barn kommer jag att tänka på Jahanara och hennes syskon. Och hoppas att dom har det bra, säger Laila Bagge Wahlgren.

UNICEF_Masud-Akhond-575x381.jpg
Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh där hon träffade nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum.Foto: UNICEF/Akhond

Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh där hon träffade nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Foto: UNICEF/Akhond

Vad gör UNICEF?

UNICEF jobbar på plats med att ge familjer som Jahanaras ekonomiskt bidrag så att de ska kunna ta sig ifrån gatan. Vi ger barnen möjlighet att gå i skolan och arbetar för att minska andelen barn som arbetar. Målet är också att familjen med hjälp av bidraget från oss ska kunna starta upp en egen verksamhet för att bli självförsörjande inom 18 månader.

Men för att kunna förändra och komma åt problemen krävs att man arbetar på bred front och på lång sikt. Därför tar UNICEF alltid ett helhetsgrepp på barnens situation och arbetar med alla problem, behov och rättigheter – från födelseregistrerin, hälsovård och skolgång till lagstiftning mot barnäktenskap. Vi ser också till att mammor får lära sig om sina barns rättigheter.

Lagändringar förändrar på djupet

UNICEF har under flera år arbetat med att ändra lagstiftningen i Bangladesh. Bland annat har vi varit med och drivit igenom en lag som förbjuder barnäktenskap. Trots det är det inte ovanligt att barn fortfarande tvingas gifta sig i alldeles för tidig ålder. Därför är det viktigt att dessutom arbeta för att förändra normer och attityder på olika sätt, till exempel genom att sprida kunskap via skolan.

Vi har också varit med och bidragit till en lag om att alla barn ska registreras vid födseln. Lagen, som antogs 2004, ger inte bara barn en identitet, utan också tillgång till sjukvård, hälsovård, vaccinationer och skolgång – alla de saker som barn har rätt till och som är nödvändiga för att överleva och utvecklas..

Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vet hur man gör, men behöver mer stöd och engagemang för att kunna åstadkomma ännu mer för barn. Vill du hjälpa till och förändra barns liv – bli Världsförälder!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.