Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificerat barnkonventionen. Det är vårt uppdrag att hjälpa de anslutna länderna att hålla vad de lovat.

Unicef Logo Swedish
Costa Rica

Just nu kraftsamlar vi på UNICEF för att sätta ljuset på det faktum att Sverige saknar en fullständig barnkonvention. Vi jämför oss med Costa Rica, som antagit det tredje tilläggsprotokollet och sett till att barn kan utkräva sina rättigheter om de kränks. Men hur har det påverkat situationen för barnen i landet? Jonatan Lewis, chef för UNICEF i Costa Rica, ger svar på tal.

Unicef Logo Swedish
Sverige

UNICEF Sverige lämnar idag in sitt remissvar på utredningen kring att barnkonvention blir svensk lag. Vi är mycket positiva till förslagen i utredningen men det finns några brister som är värda att belysa, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Under juni är en ny policy för det svenska internationella utvecklingssamarbetet ute på remiss. UNICEF Sveriges programhandläggare för internationell utveckling, Eva Dalekant, förklarar här varför den nya policyn är bättre än den förra.

UN016392-575x383.jpg
Idrott och lek

Idag på internationella lekdagen vill vi på UNICEF uppmärksamma hur viktigt det är att barn får leka. För att ge fler barn möjligheten att leka och träffa andra barn arbetar våra frivilliggrupper nu med att starta och genomföra aktiviteter med barn i alla åldrar.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Socialstyrelsen presenterar sina förslag på nya metoder för medicinska åldersbedömningar. Nu föreslås magnetröntgen av knä- och fotled vara den mest exakta för att skilja barn från vuxna. Men det är viktigt att ta hänsyn till många aspekter, skriver UNICEF Sveriges barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Ytterligare en milstolpe är nådd i processen med att göra barnkonventionen till svensk lag, en fråga som UNICEF Sverige drivit under många år. Idag presenterade Barnrättighetsutredningen sitt förslag på hur det ska gå till.

UN012794-575x383.jpg
Asylsökande

Regeringens lagförslag innebär kraftiga inskränkningar i barns mänskliga rättigheter och är varken acceptabelt, rimligt eller proportionerligt, skriver UNICEF Sveriges barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner.

Unicef Logo Swedish
Asylsökande

Det behövs en nationell handlingsplan för att säkerställa att asylsökande barn får sina grundläggande rättigheter tillgodosedda i mottagarprocessen. Det menar UNICEF Sverige som i ett brev till regeringen lagt fram tio punkter som bör ingå i en sådan plan.

syrien-flyktingar-un0395-575x382.jpg
Barnkonventionens dag

Gäller en konvention om mänskliga rättigheter i alla lägen, oavsett omständigheter? Idag på barnkonventionens dag skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblad och vår programchef Christina Heilborn en debattartikel för att påminna om att mänskliga rättigheter även gäller i kristider.

IMG_0211.jpg
Sverige

9-10 november deltog UNICEF Sverige vid MR-dagarna i Göteborg, och diskuterade bland annat rättigheterna för de barn som är utsatta EU-medborgare i Sverige. Vi presenterade också vårt projekt Rättighetsbaserad skola, där skolor arbetar med utgångspunkt i barnkonventionen.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Utbildningsminister Gustav Fridolin svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det andra avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Ewelina som i tidiga tonåren började må väldigt dåligt. Trots att vuxna runt henne märkt att hon mår dåligt har hon nu missat nästan två år i grundskolan.

IMG_5021-575x383.jpg
Sverige

I det femte och sista avsnittet av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" intervjuas barnminister Åsa Regnér av Kristoffer Triumf från Värvet, efter att ha lyssnat till barnens berättelser. Varför kränks barns rättigheter trots att regler och riktlinjer egentligen finns till för dem?

Unicef Logo Swedish
Sverige

Migrationsminister Morgan Johansson svarar på några frågor efter att ha lyssnat på det tredje avsnittet i UNICEFs poddserie "Röster från bänken", om Mojtaba som kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige men nekades att bo med sin bror.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Inför lanseringen av UNICEFs poddserie Röster från bänken skickade vi varje avsnitt till en minister som berörs av ämnet i poddarna med barnen. Här svarar demokratiminister Alice Bah Kuhnke på några frågor efter att ha lyssnat på det första avsnittet, om två systrar som känner att de tvingas till umgänge med en av sina föräldrar och att ingen lyssnar på dem.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2014_8-575x383.jpg
Sverige

UNICEF kräver att barn ska få klagorätt. För en del kanske klagorätt kan leda tankarna till barn som klagar och gnäller när de inte får som de vill. Vårt krav handlar om något mycket mer allvarligt och angeläget. Det här handlar om barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Unicef Logo Swedish
FN:s råd för mänskliga rättigheter

I januari granskades Sverige av FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR-rådet) i Genève. Nu har Sveriges rapport antagits av rådet med svar på de rekommendationer man fått. Glädjande är fler åtaganden för barns rättigheter, men Sverige vill ännu inte ratificera tilläggsprotokollet till barnkonventionen om individuell klagorätt.

SEB5864-575x383.jpg
Sydsudan

Igår kom det glada beskedet att Sydsudan har ratificerat barnkonventionen. Det innebär att landet blir det 195:e som skriver under och lovar att följa konventionens bestämmelser. UNICEF uppmanar nu världens yngsta nation att prioritera barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Sverige

I en aktuell dom anses en lärares fysiska våld mot en elev inte vara kränkande behandling i lagens mening, eftersom våldet ansågs nödvändigt. Domen är olycklig ur ett barnrättsperspektiv och väcker flera frågor när det gäller gränsdragningen för kränkande behandling i form av användande av våld mot en elev i skolan.

Unicef Logo Swedish
FN:s barnrättskommitté

Idag riktade FN:s barnrättskommitté kritik mot Sverige. Regeringen måste vidta åtgärder för att skydda och stärka barns rättigheter anser kommittén. UNICEF Sverige uppmanar regeringen att ta kritiken på allvar och ta fram en åtgärdsplan.

Unicef Logo Swedish
FN:s barnrättskommitté

Idag granskas Sverige av FN:s barnrättskommitté om hur barnkonventionen följs. Det är viktigt att regeringen tar till sig den kritik som framförs och UNICEF Sverige finns på plats för att kunna följa upp de löften som ges.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Nätverket för barnkonventionen, där UNICEF Sverige ingår, skrev på DN Debatt den 20/11 att barns rätt till inflytande behöver stärkas i kommunerna. Detta tyckte ledarskribenten Ann-Charlotte Marteus på Expressen var rena galenskaper. ”Sverige riskerar att bli ett enda stort elevråd för medelklassen”, menar hon. Här svarar Lisa Ericson, som är anställd på UNICEF Sverige och ordförande i nätverket, på kritiken.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Budskapet kunde inte bli mer glasklart. När Sveriges barnminister och andra representanter från regeringen igår fick träffa barn och utsända från organisationerna Faco, AIF Barrikaden, Scouterna, Sveriges kvinno- och tjejjourer och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), var det ett tema som genomsyrade alla problem och sakområden: Vuxna måste lyssna mer på barn.

Julia-rosa-tri¦éja-575x433.jpg
Sverige

I regeringsförklaringen som presenterades idag av statsminister Stefan Löfvén klargjordes att barnkonventionen ska göras till svensk lag. Detta är ett glädjande och viktigt besked som innebär att barns rättigheter kommer att stärkas och genomsyra alla samhällsområden som direkt eller indirekt rör människor under 18 år.

asselin4-575x383.jpg
Barnkonventionens dag

Den 20 november är det 25 år sedan barnkonventionen antogs av FN. Men vad har hänt sedan dess, har världen blivit en bättre plats för barn? En ny UNICEF-rapport visar att svaret är onekligen ja – men inte för alla barn.