Igår anordnade UNICEF Sverige ett rundabordssamtal med jurister från myndigheter och domstolar för att prata om möjligheter och utmaningar med barnkonvention som svensk lag. Vår huvudgäst var Arnfinn Bårdsen, domare från Högsta domstolen i Norge, som delade med sig av sina erfarenheter av barnkonventionen som lag i praktiken. Hans huvudbudskap till oss i Sverige var att vi inte ska oroa oss och måla upp stora problem inför att den blir lag. Snarare ska det ses som en möjlighet att stärka barns rättigheter och synliggöra deras perspektiv i en vuxendominerad värld.
Regeringen presenterar ett nytt lagförslag där unga kan få ett längre uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet. UNICEF Sverige välkomnar förslaget men påpekar vikten av permanenta tillstånd som en varaktig hållbar lösning för barn och unga som har skyddsskäl.
Idag den femte december uppmärksammas ideellt engagemang runt om i världen. Vi på UNICEF Sverige vill ta tillfället i akt och tacka alla våra frivilliga som ger av sin tid och sitt engagemang för att uppmärksamma barns rättigheter.
Antalet barn som placeras utanför hemmet av socialtjänsten har ökat stadigt de senaste åren. Samtidigt är kunskapen liten om hur barn har det under vårdtiden, liksom vilka effekter som placeringen får på lång sikt. Det visar en ny rapport från UNICEF om barn och samhällsvård.
Idag genomförs en åldersbedömning i slutet av processen när någon söker asyl i Sverige och personens ålder bedöms som tveksam. Men nu har regeringen tagit fram ett förslag för att göra bedömningen tidigare i asylprocessen. UNICEF Sverige ser positivt på förslaget, men några viktiga principer måste förtydligas innan förslaget blir verklighet.
Barnkonventionen ska bli svensk lag, men fortfarande är många instanser kritiska till det. Idag på barnkonventionens dag bemöter Christina Heilborn, chefsjurist på UNICEF Sverige, några av invändningarna. ”Det är en villfarelse att tro att barn i Sverige inte behöver få starkare och fler rättigheter än de redan har.”
På söndag är det barnkonventionens dag. Det firades redan igår i Gävle där Brynäs IF, UNICEF och Mattecentrum samlade över 2 100 elever för att fokusera på alla barns rättigheter. Och barnens åsikter har verkligen fått stå i centrum, något som nu kommer synas både på Brynässpelarnas tröjor och på sargen i Gavlerinken.
Som en del i UNICEFs kampanj för att införa en fullständig barnkonvention frågade vi samtliga riksdagspartier vad de anser om att ge barn i Sverige möjlighet att klaga när deras rättigheter kränks. Vi fick följande svar.
Sverige är på många sätt ett bra land för barn att växa upp i. UNICEF Sverige vill dock se att det blir ännu bättre och då räcker det inte med att barnkonventionen blir lag. Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist, förklarar genom att jämföra Sverige med Norge och Irland.
UNICEF kämpar för barns rättigheter över hela världen. En del av gåvorna som gör arbetet möjligt märks upp redan vid gåvotillfället – till ett visst projekt eller land. Men, tack vare att en del av gåvorna inte märks upp kan vi använda dem där behovet är som störst. Postkodlotteriet är en av våra partners som ger utan att öronmärka.
UNICEF Sverige lämnar idag in sitt remissvar på utredningen kring att barnkonvention blir svensk lag. Vi är mycket positiva till förslagen i utredningen men det finns några brister som är värda att belysa, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist.
Förra veckan hölls årets Bokmässa i Göteborg. Där arrangerade UNICEF Sverige ett seminarium med fokus på hur barns rättigheter skyddas i långvariga konflikter. Här bloggar vår programhandläggare för internationella utvecklingsfrågor Eva Dalekant om vad som sades.
Rättsmedicinalverket (RMV) fick tidigare i år ett uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur medicinska åldersbedömningar av asylsökande kan genomföras i Sverige. UNICEF Sveriges barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner kommenterar förslaget som presenterades i fredags.
I veckan arrangerade Operakällaren Foundation, i samarbete med UNICEF, heldagseventet Operakällaren Trophy. Under dagen samlades det in totalt 4 miljoner kronor som oavkortat går till UNICEFs vattenprojekt i Somalia. Hedersgäst för dagen var den internationella världsartisten och UNICEF-ambassadören Nana Mouskouri.
Nya strider i Syrien har kraftigt förvärrat situationen för barnen i staden Aleppo. Under de senaste veckorna har många skolor attackerats, vilket får förödande konsekvenser för barnens möjlighet till utbildning.
Operation Dagsverke 2016 är nu över och elever runt om i Sverige lämnar ett fantastiskt bidrag efter sig. Tillsammans har de samlat in över 2,5 miljoner kronor som kommer att gå till UNICEFs utbildningsprogram för barn med funktionsnedsättning i Mongoliet.
Sverige ses ofta som ett föregångsland i att bekämpa våld mot barn och vi var först med att lagstifta mot barnaga 1979. Som ett av de nya globala utvecklingsmålen har världen slagit fast att inga barn ska utsättas för våld år 2030. Vid gårdagens seminarium i Almedalen diskuterades hur målet ska uppnås.
Idag höll UNICEF Sverige ett seminarium i Almedalen för att diskutera hur Sverige har hanterat mottagandet för de barn som kommit hit och sökt asyl.
Under juni är en ny policy för det svenska internationella utvecklingssamarbetet ute på remiss. UNICEF Sveriges programhandläggare för internationell utveckling, Eva Dalekant, förklarar här varför den nya policyn är bättre än den förra.
Det omdebatterade lagförslaget om ändringar i utlänningslagen har idag av en stor majoritet röstats igenom i riksdagen. Sveriges asylregler ligger nu på EU:s lägsta nivå tillsammans med länder som Rumänien, Grekland och Malta, något UNICEF Sverige är mycket kritiska till.
Mellan den 23 och 27 maj lämnar tusentals elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor skolbänken för att delta i Operation Dagsverke. Målet är att samla in pengar för att ge fler barn med funktionsnedsättning i Mongoliet en plats i ett klassrum.
Igår sprang närmare 600 löpare motionsloppet ”Spring för Livet” på Djurgården i Stockholm och samlade in 437 100 kronor till förmån för UNICEFs arbete för barn i Malawi. UNICEF-ambassadören Kajsa Bergqvist besökte nyligen Malawi för att se hur pengarna används. Där mötte hon Grace, en tioårig tjej som älskar att hoppa höjdhopp.
Socialstyrelsen presenterar sina förslag på nya metoder för medicinska åldersbedömningar. Nu föreslås magnetröntgen av knä- och fotled vara den mest exakta för att skilja barn från vuxna. Men det är viktigt att ta hänsyn till många aspekter, skriver UNICEF Sveriges barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner.
Sverige ligger dåligt till när man mäter hur långt utsatta barn tillåts halka efter. I en jämförelse mellan rika länder hamnar Sverige långt ner på listan. Våra grannländer ligger däremot i topp, visar en ny rapport från UNICEF om hur sociala orättvisor slår mot barn i höginkomstländer.