Det är tydligt att barns livssituation i mycket hög grad påverkas av företag, både direkt och indirekt. Trots att de flesta företag idag arbetar med mänskliga rättigheter har de flesta inte i tillräcklig utsträckning lyft fram barnrättsperspektivet i sitt hållbarhetsarbete.
Nu i dagarna har regeringen äntligen presenterat en handlingsplan för barn som utsatts för människohandel, något som vi har kämpat för i många år. Idag deltar dessutom vi och andra barnrättsaktörer i en sammankomst på regeringskansliet för att diskutera det fortsatta arbetet.
Det är återigen dags för den svenska regeringen att granskas av FN:s barnrättskommitté i Genève. Regeringen lämnade sin femte rapport till barnrättskommittén i september 2012 och idag lämnar vi vår alternativa rapport.
I Operation Dagsverke 2014 engagerar sig tusentals elever för att bidra till bättre skolor för utsatta barn i Moçambique. Vi lät två elever från Sverige besöka några av de skolor som ingår i UNICEFs projekt ”Child Friendly Schools” i Moçambique.
UNICEF Sverige anser att staten måste ta ett större centralt ansvar för skolan och att det behövs ett barnperspektiv i utformningen av skolpolitiken. Betänkandet ”Staten får inte abdikera – om kommunaliseringen av den svenska skolan” stärker oss i den uppfattningen. Nu överlämnar vi våra rekommendationer till FN:s barnrättskommitté.
UNICEF presenterar idag ett treårigt samarbete med H&M Conscious Foundation som innebär stöd till en global kampanj med fokus på barns tidiga utveckling. Syftet är att ge barn runt om i världen den bästa möjliga starten i livet.
”To train up a child” heter en bok skriven av Michael och Debi Pearl. Författarna beskriver där sin uppfostringsmetod som går ut på att föräldrarna genom fysiskt våld ska få sina barn att lyda dem. Boken är i praktiken en manual i hur man misshandlar barn. Detta är ett brott i svensk lag, ändå säljs denna bok av svenska nätbokhandlare. Att det 35 år efter att lagen mot aga infördes fortfarande kan säljas litteratur som uppmuntrar till brott mot barn, visar att barnets rättsliga ställning behöver stärkas generellt i samhället.
En av årets första nyheter angående barns rättigheter handlade om att Högsta domstolen faktiskt hänvisat till FN:s konvention om barnets rättigheter. Beslutet innebar att en barnfamilj fick bo kvar i sitt hus och slippa bli vräkta trots pappans skulder.
Vi ser återkommande exempel på att Sverige tappat perspektivet på att barn har rättigheter. I Skavlan deltog nyligen överläkaren David Eberhard för att diskutera sin senaste bok ”Hur barnen tog makten”. Eberhard uttrycker i programmet att det bland annat saknas belägg för att det är farligt att bestraffa barn. Vi ser allvarligt på att barn och bestraffningar uttrycks i en och samma mening och vill tillföra ett barnrättsperspektiv till den pågående debatten.
Idag, den 5 december är det internationella frivilligdagen. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985 men redan långt innan dess har frivilliga världen över haft en viktig roll i arbetet för bland annat barns rättigheter. UNICEF Sverige firar detta genom att dela ut priset ”Årets frivillig”. Priset tilldelas den frivillig som under året engagerat sig i kampen för barns rättigheter på ett utmärkande sätt.
”Inget barn vill lämna sina föräldrar, men om man inte kan leva i sitt hemland är man tvungen att åka… När vi närmade oss stranden stod det grekiska gränspoliser där och sköt mot oss. De träffade båten och den började sjunka.” Detta är en del av en berättelse från en 14-årig flicka som ingår i ”Flykten slutar här – ett studiematerial om situationen för barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU” som UNICEF idag skickar ut till landets samtliga gymnasierektorer.
Leken står i fokus när Brynäs, som första elitishockeyklubb i Sverige, inleder ett samarbete med UNICEF. Det femåriga samarbetet presenterades idag den 20 november, på Barnkonventionens dag.
Idag är det 24 år sedan FN:s generalförsamling antog barnkonventionen. Men fortfarande finns brister i hur väl Sverige lever upp till barnets mänskliga rättigheter. Det visar barnens egen rapport till FN:s barnrättskommitté som överlämnades till regeringens barnrättighetsutredning i veckan.
Soledad. ”Vilket vackert namn! Det är så fint med sol och solidaritet!” - får jag ofta höra när jag berättar vad jag heter. Soledad är ett vackert namn. Men det betyder ensamhet på spanska. Min mamma kände sig fruktansvärt ensam när hon kom till Sverige som kvotflykting från Uruguay 1976.
Människor på flykt, många av dem barn, tvingas dagligen riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag riktar vi återigen ljuset mot ensamkommande flickors situation. Det är ofta med mycket svåra upplevelser i bagaget, från tiden innan flykten och under själva flykten, dessa flickor kommer till Sverige. Det är nödvändigt att ha en förståelse för barnens situation, behov och rättigheter för att kunna erbjuda dem det skydd och stöd de har rätt till enligt barnkonventionen.
Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Genom att låta barnen själva berätta vill vi belysa hur de kränks när de borde få sina rättigheter tillgodosedda. Idag publicerar vi en berättelse som bygger på en intervju med en 17-årig tjej som flytt från Afghanistan.
Katastrofen utanför Lampedusa är ingen isolerad händelse och inte heller en oundviklig olycka. Människor på flykt tvingas dagligen att riskera sina liv för att överhuvudtaget kunna nyttja sin rätt att söka asyl. Idag bloggar juristerna Kristina Wejstål och Maria Lyth, aktuella med en uppsats som lyfter flickor på flykt och undersöker hur deras rättigheter tillgodoses.
Asylsökande barn med föräldrar som brister får inte det skydd och stöd som de har rätt till. Socialtjänsten avvaktar och barnen får inte samma insatser som övriga barn i Sverige när föräldrarna bedöms vara olämpliga. Barnen hamnar i kläm mellan både lagar och myndigheter, visar en ny rapport från UNICEF.
Varje år flyr tusentals barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Vi vill rikta ljuset mot barn på flykt och ge dem en röst.
Idag lanseras årets "All for children", en H&M-kollektion där 25 procent av försäljningspriset går till UNICEFs arbete med att ge barn i Bangladesh utbildning och hälsovård. Samtidigt uppmanas kunder i alla butiker runt om i landet att stödja UNICEFs arbete för Syriens barn genom att runda upp.
Sverige bör under det nu pågående ministermötet i New York kräva att barns skydd mot våld och övergrepp inkluderas i de nya mål som ska ersätta millenniemålen efter 2015, skriver UNICEF och representanter för ytterligare fyra svenska barnrättsorganisationer idag på biståndsdebatten.se.
Medmänsklighet och energibesparing stod i fokus när Veckans affärer arrangerade sitt stora hållbarhetsevent på Grand Hotel igår med en publik bestående av över 400 personer från svenskt näringsliv. UNICEF deltog, som en av tidningens samarbetspartners, för att prata om barnrättsprinciperna för företag.
Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Närmare 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs arbete i Nepal och samlade in totalt 2,6 miljoner kronor.
Med tanke på alla utspel, begrepp och känslor som är i omlopp i debatten kring Lundsberg kan det vara läge att påminna om vad skolan har för ansvar för att leva upp till FN:s konvention om barnets rättigheter.