Nepal

Nepal är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

UNI62117-575x383.jpg
Nepal

UNICEF mobiliserar nu för att snabbt möta behoven och nå alla barn som drabbats av jordbävningen i Nepal. Vi har livräddande förnödenheter på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

unicef-eva-röse-operation-dagsverke-575x309.jpg
Nepal

Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Närmare 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs arbete i Nepal och samlade in totalt 2,6 miljoner kronor.

Unicef Logo Swedish
Nepal

Vilken vecka! Förra veckan var tiotusentals elever ute på gator och torg och samlade in pengar till Operation Dagsverke. Det är fortfarande skolor som har sina dagsverken kvar att genomföra och vi hoppas att ni också får en riktigt lyckad dag tillsammans för barnen.

MG_6307-575x383.jpg
Nepal

Den 9 oktober förra året sköts den pakistanska skolflickan Malala i huvudet. Det var ett straff för hennes kamp för att flickor ska få gå i skola. Som vi vet så överlevde hon och har blivit en viktig förebild för många barn och unga världen över. Händelsen blev ett uppvaknande för många om att rätten till utbildning fortfarande är en kamp för 61 miljoner barn i världen.

MG_6214-575x383.jpg
Nepal

Den här veckan är det dags för årets Operation Dagsverke för tiotusentals elever runt om i landet. De kommer att lämna skolbänken en dag för att kämpa för att andra barn ska kunna sitta i skolbänken i Nepal.

Bild-Asha-575x780.jpg
Nepal

Nio år gammal. Så gammal var Asha Chaudhary när hon började arbeta som hemhjälp i en familj långt från hennes hemby i Dangprovinsen i västra Nepal. Jag tänker på min egen nioåriga dotter. Det känns lika sorgligt som absurt att skicka iväg henne till Göteborg för att arbeta och inte gå i skolan. Och träffas några gånger om året, typ vid jul och midsommar.

DSC01093_2-575x559.jpg
Nepal

Lilla Evangelie föddes den 23 november 2012 i byn Gopetar långt upp i bergen i östra Nepal. Hon kom till världen genom en ganska enkel förlossning. Detta mycket tack vare en nationell plan som UNICEF varit med och tagit fram för att motverka bland annat att kvinnor dör i barnsäng. Idag, på internationella kvinnodagen kan vi dock konstatera att tiotusentals kvinnor fortfarande riskerar sina liv varje dag i samband med barnafödande, vilket förstås är en skam för världen.

Unicef Logo Swedish

Nepal är det andra landet i Asien, efter Kina, där alla minfält är röjda. 200 000 kvadratmeter mark har finkammats med stöd av bland annat UNICEF och barnen kan leka tryggt igen.

Unicef Logo Swedish
Nepal

Efter tålmodiga förhandlingar har FN och regeringen i Nepal förmått maoistgerillan att släppa de 3000 barn och ungdomar som tidigare utnyttjats som soldater. UNICEF finns på plats och ansvarar för rehabilitering och återanpassning.

Unicef Logo Swedish
Asien

UNICEF uttrycker i dag djup oro för de miljontals barn och kvinnor som flytt undan översvämningarna. Sammanlagt har nu över 50 miljoner människor drabbats, varav flera miljoner är barn under fem år. Siffran väntas stiga eftersom regnperioden inte är över ännu.

Unicef Logo Swedish
Asien

Efter veckor av svåra översvämningar i Indien, Nepal, Pakistan och Bangladesh hotar nu en annalkande hälsokatastrof. UNICEF driver en massiv hjälpaktion för att förhindra att miljontals barn dör av diarréer och andra epidemier.

Unicef Logo Swedish
Nepal

Genom att förhandla med regering och gerilla kunde UNICEF i slutet av förra veckan genomföra en landsomfattande kampanj för att stärka undernärda barns motståndskraft mot sjukdomar. Under två dagar fick 3,3 miljoner nepalesiska barn mellan sex månader och fem år A-vitamin som ska stärka deras immunsystem.

Unicef Logo Swedish
Nepal

Attackerna skedde efter ett upprop av det kommunistiska partiets studentfalang om att alla privata skolor skulle stängas på obestämd tid från och med 15 april, det nya skolårets första dag.

Unicef Logo Swedish
Nepal

Så här långt har många av UNICEFs insatser i Nepal kunnat fullföljas utan avbrott, trots att läget i landet är fortsatt instabilt.