I februari reste programledaren Pär Lernström till Bangladesh med UNICEF. I huvudstaden Dhaka finns över tvåhundratusen gatubarn som dagligen riskerar att utsättas för våld och trafficking. På en busscentral i Dhaka träffade han bland annat Sagor, 12 år, som sover på centralen om nätterna och samlar plastflaskor för att försörja sig om dagarna.
Flera miljoner barn har drabbats av den senaste tidens cykloner som dragit in över Moçambique, Indien och Bangladesh. Extremväder, cykloner och översvämningar, till följd av klimatförändringar, blir allt vanligare. UNICEF är oroade eftersom redan utsatta barn råkar mest illa ut.
Över 700 000 rohingyer har flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh de senaste åren. Mer än hälften av dem är barn. Programledaren Kristin Kaspersen har tillsammans med UNICEF besökt ett av flyktinglägren i Cox’s Bazar och träffat barn och deras familjer som lever med fruktansvärda minnen från våld och övergrepp.
Goda nyheter! Över 145000 barn från rohingyafolket får nu möjlighet att gå i skolan igen. Barnen som flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh har börjat det nya skolåret i skolor som stöds av UNICEF, i flyktinglägren i Cox’s Bazar.
Ett år efter massflykten från Burma (Myanmar) riskerar nu över 500 000 barn från rohingyafolket en dyster framtid. Barnen som befinner sig på flykt i Bangladesh går miste om sin utbildning, och stora insatser behövs nu för att undvika att barnen blir ”en förlorad generation”.
Våldet i Burma har vid flera tillfällen tvingat rohingyer att fly till Bangladesh. Sedan slutet av augusti har över 580 000 människor flytt och sammanlagt är nu 1,2 miljoner rohingyer i behov av hjälp i Cox’s Bazar. Varje vecka anländer 12 000 barn, rapporterar UNICEF.
En enorm vaccinationskampanj mot kolera startade idag nära Cox’s Bazar i Bangladesh, för att skydda de hundratusentals rohingyer som flytt från Burma. Kampanjen som stöds av UNICEF är den näst största någonsin.
UNICEF och WHO inleder nu en stor vaccinationskampanj för att skydda 150 000 barn ur folkgruppen rohingya mot mässling, röda hund och polio. Barnen har flytt från våldet i Burma över gränsen till Bangladesh, och lever just nu i överfulla flyktingläger där risken är stor att sjukdomar sprids.
UNICEF skickar just nu lastbilar fyllda med livräddande produkter till Cox’s Bazar i Bangladesh, för att stötta de hundratusentals barn ur folkgruppen rohingya som flytt från Burma under de senaste veckorna. Läget är akut och vi trappar upp våra insatser för att hjälpa de utsatta barnen.
Flera veckor av hårt monsunregn och katastrofala översvämningar har drabbat miljontals barn och deras familjer i Nepal, Indien och Bangladesh. UNICEF finns på plats och arbetar för att hjälpa de omkring 16 miljoner barn som är i akut behov av stöd.
I Bangladesh stöttar UNICEF ett initiativ för att förbättra kvaliteten på utbildning och barns inlärning i klassrummet. Tack vare det har Shushmita, sju år, nu lärt sig att läsa.
Idag är det FN:s internationella flickdag. Många flickor i världen lever i en utsatt situation styrd av diskriminerande och förtryckande traditioner, attityder och värderingar. Redan innan de föds är många flickor diskriminerade och orättvisorna fortsätter sedan genom hela livet.
Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh för att möta barn som lever och arbetar på gatan. Ett av de barn hon träffade var nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Varje dag tvingas hon arbeta på gatan och hennes enda ägodelar är kläderna hon har på sig.
I Bangladesh pågår just nu en omfattande kampanj för att vaccinera alla barn under fem år mot mässling, en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Målet är att nå omkring 20 miljoner barn. UNICEF är en av de organisationer som aktivt deltar i arbetet.
Idag inleds ett omfattande vaccinationsprogram i Bangladesh som innebär att fyra miljoner barn varje år kommer att bli vaccinerade mot fem dödliga sjukdomar. En nyhet för Bangladesh är att dosen med kombinationsvaccin ska innehålla skydd mot den farliga hib-bakterien.
Efter veckor av svåra översvämningar i Indien, Nepal, Pakistan och Bangladesh hotar nu en annalkande hälsokatastrof. UNICEF driver en massiv hjälpaktion för att förhindra att miljontals barn dör av diarréer och andra epidemier.
I samarbete med UNICEF, WHO med flera drar Bangladesh igång sin största hälsoinsats någonsin. 33,5 miljoner barn, mellan nio månader och tio år gamla, ska under tre veckor vaccineras mot mässling som är en av de vanligaste orsakerna till dödsfall bland barn. Start 25 februari.