UNICEF Sverige
|Da Nang är ett av de områden i Vietnam där barn fortfarande föds med allvarliga funktionsnedsättningar på grund av de kemiska stridsmedel som användes och förvarades här under Vietnamkriget. Inför Humorgalan 2013 reste musikproducenten Anders Bagge till Da Nang där han träffade några av de barn som drabbats hårdast.
Vaccinationer räddar livet på två till tre miljoner barn varje år, men med större ansträngning och mer pengar skulle ytterligare 1,5 miljoner barns liv kunna räddas. En femtedel av alla barn i världen saknar fortfarande skydd mot dödliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. UNICEF uppmanar omvärlden att öka insatserna.
Det får vara nog nu. Efter drygt två års konflikter där över 70 000 människor och tusentals barn mist sina liv. Efter att drygt fem miljoner människor tvingats lämna sina hem, däribland en miljon flyktingar som idag lever i hårt pressade grannländer. Efter att så många familjer splittrats och samhällen raserats, skolor och sjukhus förstörts och vattensystem fördärvats.
Diarré och lunginflammation har länge hört till de främsta dödsorsakerna bland barn som är yngre än fem år. Men idag har vi äntligen all den kunskap och teknik som krävs för att skydda barn mot de båda sjukdomarna. Från och med nu är det fullt möjligt att årligen rädda livet på två miljoner barn. Det visar den nya globala handlingsplan som presenteras idag av UNICEF och Världshälsoorganisationen, WHO.
”Farsan har alltid druckit och haft alkoholproblem. Första gången han slog mig var jag runt sex år, det var efter ett bråk. Jag blev helt paff. Så slog han en gång till och en gång till. Jag fattade inte riktigt att en förälder kunde göra nåt sånt. Efter det blev det mer och mer och han slog mig allt oftare. Jag ville bort från allt. I samband med det blev jag mobbad i skolan. Jag hade ångest och självmordstankar hela tiden och mådde för jävligt. En dag fick jag nog och stack hemifrån”.
De åtta globala mål som världen enades om år 2000 har haft avgörande betydelse. Aldrig förr har så många barn överlevt sina första levnadsår. Aldrig har fler barn fått möjlighet att utveckla sina färdigheter. Vi på UNICEF glädjer oss åt framstegen, men uppmanar till ännu större ansträngningar under de 1000 dagar som idag återstår fram till mål.
UNICEF-ambassadörerna Mark Levengood, Eva Röse och David Hellenius står som galavärdar när Humorgalan - för varenda unge direktsänds den 1 maj i TV4. Och med en artistuppställning som är starkare än någonsin kommer kvällen bli något alldeles extra; Gyllene tider, Carola, Zara Larsson och Yohio kommer alla att bjuda på exklusiva liveuppträdanden.
Svenska företag ligger i framkant när det gäller CSR (företagens sociala ansvar). UNICEFs nya pilotprojekt, som involverar företag i arbetet kring Barnrättsprinciperna för företag, visar glädjande att det också är många som tar arbetet med barns rättigheter på allvar.
Nu gör vi en insats för att inspirera pedagoger inom förskolan att sätta fart på diskussionerna om barnets rättigheter – inte minst bland barn själva. Vi kommer, med stöd av Svenska PostkodLotteriet, att skicka ut en inspirationslåda om barnkonventionen till varenda förskola i landet.
En donation från H&M till UNICEF på 29,5 miljoner kronor ligger till grund för ett femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. Tillsammans förebygger vi barnarbete och ger fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande områden tillgång till utbildning och hälsa.
Konflikten i Syrien har nu pågått i två år och striderna visar inga tecken på att upphöra. 2,5 miljoner barn är drabbade. Skoningslöst våld, stora folkmassor på flykt, sönderslagen infrastruktur och samhällsservice riskerar nu att ge en hel generation barn skador för livet. Det varnar UNICEF för i en rapport idag. Mer pengar behövs omgående.
UNICEF har med hjälp av donationer från bland annat Hennes & Mauritz distribuerat nästan 13 000 vinterklädesplagg till utsatta barn i flyktinglägret Akcakale i Turkiet. UNICEF har också sett till att det finns trygga barnvänliga platser där 22 500 syriska barn på flykt i Turkiet får utbildning och lek, en viktig del i att barnen inte stannar i sin utveckling och en chans att bearbeta de trauman de har gått igenom.
Burmas armé har officiellt frigivit 24 barn. Redan i juni 2012 skrev landets regering under en överenskommelse om att befria alla minderåriga soldater och under de närmaste månaderna väntas ännu fler barn friges. UNICEF övervakar processen och hjälper till att återanpassa barnen i samhället.
De syriska flyktingbarnen har upplevt eller sett våldet med egna ögon. De är rädda och ångesten är stor. Ungefär hälften av barnen är deprimerade. Det här är 16-åriga Halas tankar inifrån Akcakalelägret i Turkiet.
Inför Humorgalan 2012 reste författaren, journalisten och UNICEF-ambassadören Liza Marklund tillbaka till Malawi för att träffa Madalitso - en pojke hon träffade första gången för sju år sedan. Madalitso och hans två småsyskon hade då förlorat sin mamma och övergivits av sin pappa och Madalitso kämpade för att de skulle överleva dagen. Idag ser deras tillvaro ljusare ut.
Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh för att möta barn som lever och arbetar på gatan. Ett av de barn hon träffade var nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Varje dag tvingas hon arbeta på gatan och hennes enda ägodelar är kläderna hon har på sig.
Två Världsföräldrar – Daniel och Anne – fick nyligen resa med oss till ett av världens fattigaste länder, Moçambique, för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn. I Moçambique är hälften av befolkningen barn och närmare två miljoner är föräldralösa på grund av hiv och aids. De lever ofta ensamma utan några vuxna omkring sig och är därför extremt utsatta.
Unicefambassadörerna Liza Marklund, Mark Levengood, Eva Röse och David Hellenius står som galavärdar när Humorgalan - för varenda unge direktsänds den 1 maj i TV4. Under kvällen blandas humor med unika uppträdanden och reportage från UNICEFs arbete runt om i världen. Bland annat får tittarna följa med Laila Bagge Wahlgren till Bangladesh där hon möter barn som lever i slummen.
I Niger lever många utan tillgång till rent vatten och saknar toaletter. Bakterier sprids, barn blir undernärda och många dör av diarré, kolera och andra sjukdomar. Vi finns på plats och borrar brunnar, bygger toaletter och sprider kunskap.