Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. 196 länder har skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. USA är det enda land som inte ratificerat barnkonventionen. Det är vårt uppdrag att hjälpa de anslutna länderna att hålla vad de lovat.

Unicef Logo Swedish
Agenda 2030

I september varje år samlas FN:s generalförsamling i New York för att diskutera globala frågor. För 75:e gången drar nu arbetet igång med start idag och tre månader framåt. I år sker alla möten digitalt och fokus ligger på coronapandemin. UNICEF Sverige vill se satsningar för ett hållbart samhälle efter coronapandemin samt att barns rättigheter prioriteras av världens regeringar.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Förra veckan gick personal på SiS ut i media angående problem som ska ha ökat sedan barnkonventionen blev lag. UNICEF Sverige är övertygade om att personalen vill göra ett gott arbete, där respekten för de intagna och anställda är utgångspunkten. Men vi anser inte att barnkonventionen är anledningen till de ökade problemen.

2016-05-Unicefrapport-40.jpg
Sverige

Processen med att granska Sveriges åtaganden enligt barnkonventionen har nu kommit igång. Under sommaren har FN:s barnrättskommitté offentliggjort sin lista på frågor till den svenska regeringen kring hur Sverige lever upp till barnkonventionen.

Unicef Logo Swedish
Sverige

2017 beslutade regeringen att göra en översyn av socialtjänstlagen. UNICEF Sverige har suttit med i referensgruppen och i augusti ska utredningen äntligen vara klar. Barnrättsperspektivet måste stärkas – det är ett systemfel då vuxenperspektivet är styrande, skriver Shanti Ingeström, barnrättsrådgivare på UNICEF Sverige.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Regeringen presenterade den 17 juni sin proposition för Sveriges genomförande av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Barns rättigheter måste få visa vägen i genomförandet, skriver Karin Strömstedt Johansson, internationell programhandläggare på UNICEF Sverige.

mg_3374.jpg
Sverige

FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat situationen för mänskliga rättigheter i Sverige. I en rapport som har skickats till FN har regeringen nu tagit ställning till rekommendationerna. UNICEF Sverige tycker att det är beklagligt att regeringen inte accepterat barns rätt att klaga till FN:s barnrättskommitté.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2012_1_beskuren.jpg
Sverige

Under senare tid har vi kunnat ta del av en rad uppmärksammade ungdomsrån där grova kränkningar och förnedringsinslag har förekommit. Utmärkande för dessa rån är att det är barn som har utsatt andra barn. Detta tycker vi på UNICEF Sverige både är förskräckande och tragiskt. Barn är i dessa fall både brottsförövare och brottsoffer. Imorgon, den 3 april, hålls en särskild riksdagsdebatt om detta.

blogg-coronaoro-4.jpg
Coronaviruset

Det finns säkert barn som jublar nu när skolor övergår till distans- och fjärrundervisning i samband med utbrottet av det nya coronaviruset. Men det finns också de barn som inte gläds, utan som känner oro. UNICEF Sverige vill påminna beslutsfattare om att alla beslut som fattas ska, i enlighet med barnkonventionen, utgå ifrån barnets bästa.

un0214440.jpg
Sverige

Vi är många som har berörts av Lilla hjärtats öde, den treåriga flickan som avled efter att hon flyttats från sitt familjehem till sina biologiska föräldrar. Händelsen väcker många frågor som berör samhällets syn på barn. UNICEF Sverige uppmanar politiker att börja agera för barns bästa.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Barnkonventionen är nu svensk lag och vi befinner oss i en ny era inom barnrätten. Förändringen kommer att påverka synen på barn och stärka deras rättigheter, men UNICEF Sverige befarar att lagkonflikter, kunskap och förhållningssätt kommer att begränsa konventionens genomslag.

2016-05-unicefrapport-292-scaled.jpg
Sverige

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lyfter i sin slutrapport fram bristerna i sociala barn- och ungdomsvården. För att vården ska stärkas anser UNICEF Sverige att socialtjänsten måste genomsyras av ett barnrättsperspektiv i alla beslut som berör barn.

uni183578.jpg
Sverige

Förra veckan rapporterades att en treårig flicka i Norrköping, som sedan födseln har varit placerad i ett familjehem, avled efter att hon flyttat hem till sina biologiska föräldrar. UNICEF Sverige kommenterar beslutet att överlämna vårdnaden till föräldrarna utifrån Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Unicef Logo Swedish
Sverige

Idag har Sverige granskats inom ramen för FN:s Universal Periodic Review (UPR) och mottagit förslag på hur mänskliga rättigheter ska stärkas. UPR-granskningen är bred och omfattar alla konventionsåtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive barnkonventionen. UNICEF Sverige har följt processen för att säkra att barns rättigheter kommer högt upp på agendan.

barn-i-kopenhamn.jpg
Sverige

Nordiska ministerrådet har bestämt att regionen ska vara den bästa platsen för barn att växa upp på. Tillsammans med UNICEF bjöd de därför in barn och unga till ett toppmöte, under vilket barnen fick framföra sina rekommendationer kring hur barns rättigheter i Norden ska stärkas.

img_0053.jpg
Sverige

Så har då barnkonventionen äntligen blivit svensk lag – ett otroligt viktigt steg för att stärka barns rättigheter. Vi har nu fått ett mycket viktigt verktyg som innebär både större skyldighet och ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Barnkonventionen gör klart att alla barn är rättighetsbärare – individer med egna rättigheter och beslutet att göra den till lag innebär att barns rättigheter får högre status och kommer behövas tas på större allvar i samhället.

Unicef Logo Swedish
Sverige

I dag är en historisk dag! Vi träder inte bara in i ett nytt decennium – i dag blir barnkonventionen svensk lag.

img_9857.jpg
Barnkonventionens dag

UNICEF Sverige spelar en viktig roll i att göra barnkonventionen till verklighet för alla barn. Vi har metoder och modeller som gör det enklare att konkret tillämpa barnkonventionen, till exempel Barnrättskommun, rättighetsbaserad skola och vår handbok för socialtjänstens dagliga arbete. Vi vill i vårt arbete främja samverkan och partnerskap. Vi behöver både regeringar, kommuner, näringslivet och civilsamhället för att barns rättigheter ska kunna förverkligas.

IMG_7009.jpg
Sverige

I veckan rapporterade Ekot om ett barn i Vänersborg som placerades i ett familjehem där mannen var misstänkt för våldtäkt mot barn. Det är upprörande att barn kan placeras i hem där familjehemsföräldrarna är misstänka för brott mot barn. UNICEF Sverige anser att lagen som omfattar familjehemsplaceringar måste ses över.

uni207025.jpg
Klimatförändringar

Varje år i september samlas FN:s medlemsländer i generalförsamlingen i New York för att diskutera globala frågor. Årets tema är hållbar utveckling. UNICEF erbjöd scenen på huvudkontoret till Greta Thunberg och andra barn, för att låta dem göra sina röster hörda i klimatfrågan och barns rättigheter.

flicka-stängsel.jpg
Sverige

Inom ramen för Universal Periodic Review (UPR) granskar FN:s medlemsländer situationen för mänskliga rättigheter i alla världens länder. I januari är det återigen dags för Sverige att genomgå processen. Inför granskningen har UNICEF Sverige lämnat synpunkter på hur rättigheterna efterlevs i praktiken.

un042984.jpg
Migration

I samband med att den tillfälliga utlänningslagen förlängdes lovade regeringen att tillsätta en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning. Det ser UNICEF Sverige positivt på, men för att säkra ett tydligt barnrättsperspektiv vill vi framföra några rekommendationer till det kommande arbetet.

barn-med-apelsin-880x631.png
Almedalen

UNICEF Sverige närvarar på årets Almedalsvecka som startar på söndag. Vi finns på plats för att diskutera och samtala med politiker och andra viktiga beslutsfattare kring angelägna barnrättsfrågor.

november_ukraine_2014_maksim_6ar-ej-lyster-880x587.jpg
EU

I den Europeiska unionen lever idag cirka 100 miljoner barn. Mer än 25 miljoner barn i Europa lever i fattigdom och utanförskap. Arbetet för att stärka barns rättigheter är därför i högsta grad en angelägenhet för EU.

hjarta-i-stol-880x880.jpg
Sverige

Det är de allra mest utsatta barnen som söker asyl i Sverige som drabbas hårdast av den tillfälliga utlänningslagen. Lagen som infördes 2015 förlängs nu i väntan på att en permanent migrationslag ska tas fram. UNICEF Sverige varnar för att den kommande nya lagen kan innebära fortsatt kraftiga försämringar för de barn som är i mest behov av skydd.