Under de senaste dagarna har flera länder i östra Afrika drabbats hårt av kraftiga skyfall med påföljande översvämningar. Regnet, som förväntas fortsätta i flera veckor, hotar nu barns liv i form av förstörda skördar, smittspridning och utebliven skolgång.
När Mary var tolv år kidnappades hon och hennes äldre syster av en grupp beväpnade rebeller i Sydsudan. Idag, på internationella dagen mot utnyttjandet av barnsoldater, berättar Mary sin historia.
Sedan konflikten i Sydsudan bröt ut 2013 har mer än fyra miljoner människor tvingats på flykt, de flesta av dem barn. Ett påskrivet fredsavtal mellan de stridande parterna ger nu hopp om att fler barn ska kunna få en bättre framtid. Möt Yar och Chogi, två av de barn som redan fått hjälp av UNICEF.
Sedan Sydsudan blev självständigt 2011 har 3,4 miljoner barn fötts i landet. Tre fjärdedelar av dem har kommit till världen efter att inbördeskriget bröt ut 2013, och har därmed inte upplevt något annat än krig i hela sina liv. Nu ger ett nytt fredsavtal hopp – förutsatt att det hålls.
Sammanlagt befinner sig 28 miljoner barn idag på flykt, världen över. De flyr naturkatastrofer, konflikter och våld i bland annat Syrien, Sydsudan, Irak och Burma. Idag delar vi några exempel på hur UNICEF arbetar för att skydda barnen och ge dem vad de behöver och har rätt till.
Goda nyheter! I tisdags släpptes 207 barn från väpnade styrkor i Sydsudan. Frigivandet hade förhandlats fram med hjälp av UNICEF. Sedan början av året har omkring 500 barn släppts, och under de kommande månaderna kommer sammanlagt omkring tusen barn att friges.
Konflikten i Sydsudan går idag in på sitt femte år. Sedan 2013 har barnen i landet genomlevt våld och lidande, undernäring, sjukdomar, tvångsrekrytering och gått miste om sin utbildning. Mer än vartannat barn är drabbat, säger UNICEF i ny rapport.
Den här tiden på året är det skördesäsong i Sydsudan. Men trots det kommer många barn fortsatt gå utan mat. Konflikten och extremt hög inflation är två anledningar, visar nya siffror från UNICEF och andra FN-organ.
Just nu pågår Världsvattenveckan där experter och beslutsfattare samlas i Stockholm för att prata om utvecklingen inom vatten och sanitet i världen. Samtidigt varnar UNICEF för att mer än 180 miljoner människor som lever i länder som drabbats av konflikt, våld och instabilitet saknar tillgång till rent vatten.
Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.
Mer än en miljon barn i Sydsudan har tvingats fly från sina hem när konflikten i landet förvärras meddelar UNICEF och FN:s flyktingorgan UNHCR. De barn som är kvar i landet hotas av våld och sexuella övergrepp. Läget är akut och mer hjälp behövs omgående.
För mer än en månad sedan gick FN ut och deklarerade svält i Sydsudan. Nu står även Nigeria, Somalia och Jemen på randen till en svältkatastrof. Nya siffror visar att 27 miljoner människor beräknas sakna tillgång till rent vatten.
Tidigare i veckan deklarerade FN att det råder svält i delar av Sydsudan. Nu står också Nigeria, Somalia och Jemen inför en allvarlig hungerkris. Nästan 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring när svältkatastrofen hotar också de här länderna.
Skolan är livsviktig i katastrofer. Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men också för att det är en bra plats för barn att återhämta sig från svåra upplevelser. Möt Sidiq, som med hjälp av UNICEF fått möjlighet att börja skolan i konfliktdrabbade Sydsudan.
9 juli firade Sydsudan fem år av självständighet. Men nationens första tid har präglats av våld, något som drabbar barnen allra hårdast. Efter nästan tre år av krig, hur ser livet ut för barnen idag? Möt åtta femåringar som alla drabbats av konflikten, men som ändå har och ger hopp för framtiden.
Just nu pågår det första humanitära världstoppmötet någonsin, World Humanitarian Summit, i Istanbul. Samtidigt är situationen för miljontals barn runt om i världen akut. Bland annat attackeras eller ockuperas fyra skolor eller sjukhus av väpnade styrkor – varje dag, enligt UNICEF.
Sedan konflikten i Sydsudan startade 2013 har 35 000 barn separerats från sina familjer. UNICEF kämpar varje dag för att återförena barn och föräldrar. Och det ger resultat.
Matbristen i Sydsudan blir allt mer kritisk. 2,8 miljoner människor är nu i akut behov av livsmedelsstöd och fler än 40 000 människor står på randen till en svältkatastrof.
Nära 24 miljoner barn i 22 konfliktdrabbade länder går idag inte i skolan, visar ny data från UNICEF. Det är ungefär vart fjärde barn som bor i ett konfliktområde, i åldern 6-15 år. Värst är situationen i Sydsudan.
Barnen i Sydsudan är bland de mest utsatta i världen. Under de senaste två åren har omkring 2,3 miljoner människor tvingats på flykt från våldet, varav två tredjedelar är barn. Ett av dem är lille Chiengjiuk. Han är undernärd och har levt hela sitt liv på flykt.
3,9 miljoner människor hotas av en hungerkatastrof i Sydsudan. För tiotusentals människor är situationen nu så allvarlig att de riskerar att dö av svält, varnar UNICEF idag tillsammans med andra FN-organ.
UNICEF och WFP (FN:s livsmedelsprogram) har i veckan nått fram med mat och livräddande förnödenheter till tiotusentals människor i Upper Nile, Sydsudan. Det var första gången sedan mars i år som humanitär hjälp nådde hit, på grund av svåra oroligheter i området.
Fler än 700 kolerafall har rapporterats i städerna Juba och Bor i Sydsudan hittills, vilket har resulterat i 32 dödsfall, där en av fem är barn, rapporterar UNICEF. För att förhindra att sjukdomen sprids vidare finns UNICEF på plats och utbildar barn och lärare i hela landet.