un0272634-900x600.jpg

”Varje gång jag ser en soldat

med ett vapen blir jag rädd”

När Mary var tolv år kidnappades hon och hennes äldre syster av en grupp beväpnade rebeller i Sydsudan. Idag, på internationella dagen mot utnyttjandet av barnsoldater, berättar Mary sin historia.

Skribent |

Publicerad |

2019 02 12

Uppdaterad |

2019 02 12

”Varje gång jag ser en soldat med ett vapen blir jag rädd”

Mary, 16, skriver på svarta tavlan i sin skola i Yambio, Sydsudan. Efter att under tre år ha utnyttjats av en beväpnad grupp lyckades hon fly och går nu i skolan igen. Foto: © UNICEF/Holt

Mary (som egentligen heter något annat) var bara tolv år när hon och hennes äldre syster kidnappades av tre beväpnade män. Nu är Mary 16 år och fri, men de tre år hon tvingades tillbringa i rebellgruppens läger har satt sina spår.

Mary och de andra barnen levde i konstant skräck för att misshandlas, eller att gruppen skulle hamna i eldstrid med rivaliserande grupper.

– Det värsta var allt skjutande, jag gråter varje gång jag tänker på det. Jag får ofta flashbacks och varje gång jag ser en soldat med ett vapen blir jag rädd, säger Mary. Idag är tusentals barn inblandade i väpnade konflikter runt om i världen. Barnen utnyttjas inte enbart som soldater, utan också som tjänstefolk, bärare, spioner eller sexslavar. Marys arbete inom rebellgruppen var att hämta ved och vatten. Hon tränades också i att använda vapen, men bara de äldre flickorna fick egna vapen att bära.

Systrarna blev slagna och torterade under åren med rebellgruppen, ända tills de en dag lyckades fly under en attack mot lägret.

Nu försöker Mary komma tillbaka till ett vanligt liv igen. Hon bor med en ny familj och går i skolan tack vare UNICEFs reintegrationsprogram för barn som utnyttjats av väpnade styrkor.

– Jag har lite problem med att läsa och kommer inte riktigt ihåg hur jag ska skriva, men det blir bättre och bättre, säger Mary.

UN0202138-575x383.jpg
Före detta barnsoldater har lämnat sina vapen på marken vid en frigivningsceremoni i Sydsudan.Foto: © UNICEF/Rich

Före detta barnsoldater har lämnat sina vapen på marken vid en frigivningsceremoni i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Rich

Vad gör UNICEF?

UNICEF förhandlar löpande med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och att släppa dem fria.

Senast idag genomfördes en lyckad frigivning av 119 barn i staden Yambio i Sydsudan, helt fantastiskt!

Vi ser till att barnen får rehabilitering, vård, psykosocialt stöd, utbildning, och att de har ett hem att återvända till.

För att barn som utnyttjats i väpnad konflikt ska kunna återvända till ett liv utan våld krävs stora insatser. Du kan hjälpa till:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.