Somalia

Somalia är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Sedan 2008 samarbetar UNICEF med FN:s befolkningsorgan för att få ett slut på traditionen med kvinnlig könsstympning. Arbetet har varit framgångsrikt – sedan satsningen började har över 6000 samhällen i nio afrikanska länder helt övergett den farliga sedvänjan.

Unicef Logo Swedish
Barnsoldater

Färska rapporter varnar för en alarmerande ökning av rekrytering av barnsoldater i Somalia. UNICEF och FN:s särskilda sändebud för barn och väpnade konflikter uppmanar nu alla parter att omedelbart upphöra med dessa kriminella handlingar.

Unicef Logo Swedish
Malaria

Risken att få malaria i Somalia har minskat rejält från 2005 till 2009 – det visar ny forskning som gjorts på uppdrag av UNICEF i Somalia. Effektiv distribution av insektsnät och ökade möjligheter att få rätt diagnos och behandling är några av anledningarna till framstegen.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Hassan flydde från sitt hem i Mogadishu för ett år sedan. Nu bor han i ett flyktingläger i Bossaso, en kuststad i nordöstra Somalia. UNICEFs ungdomsreporter Mostafa Mohamed Abdurrahman har intervjuat honom.

Unicef Logo Swedish
Somalia

Strider mellan regeringens styrkor och beväpnade grupper fortsätter att skaka Somalias huvudstad Mogadishu. Sedan våldet eskalerade igen i början av maj har över 211 000 av huvudstadens invånare drivits på flykt. UNICEF finns på plats och gör sitt bästa för att nå så många familjer som möjligt.

Unicef Logo Swedish
Afrika

Idag släpps UNICEFs årliga rapport om världens katastrofer – Humanitarian Action Report 2009. Den visar att barn och kvinnor drabbas hårdast av konflikter och naturkatastrofer. UNICEF ber om drygt en miljard USD för att kunna möta barns och kvinnors humanitära behov i 36 katastrofdrabbade länder.

Unicef Logo Swedish
Afrika

En kvinna i något av världens fattigaste länder löper 300 gånger större risk att dö under graviditet eller förlossning än en kvinna i ett rikt land. Likaså är risken för att hennes barn inte överlever sin allra första månad 14 gånger större jämfört med barn i höginkomstländer. Det visar UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children.

Unicef Logo Swedish
Mässling

Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.