UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.
Just nu saknar 300 000 människor i Beirut tillgång till rent vatten. Många av dem är barn. Nu riskerar landet stor smittspridning av covid-19 och andra sjukdomar. Läget för Libanons barn är akut.
Flera veckor har nu gått sedan explosionerna i Beirut, och situationen i staden är fortsatt förödande. UNICEF gör allt som står i vår makt för att hjälpa de drabbade barnen och deras familjer.
Antalet drabbade av explosionerna i Beirut har nu stigit till över 160 döda och 6000 skadade. Minst tre barn är bland de döda, och över 1000 barn har skadats. 110 personer saknas fortfarande.
Över 80 000 barn har förlorat sina hem på grund av explosionerna i Beirut och många är i desperat behov av hjälp. Familjer har splittrats, luften är fylld av farligt damm och antalet fall av covid-19 ökar. Läget för barnen är akut. UNICEF trappar därför nu upp sina insatser.
På kvällen den 4:e augusti skakades Beirut av kraftiga explosioner i hamnen. Katastrofen kunde inte ha kommit vid ett sämre tillfälle då Libanon redan är hårt drabbat av ekonomisk kris och coronapandemin. Läget för barnen är akut.
Enligt de senaste rapporterna från Beirut uppskattas omkring 100 personer ha dött och 4000 skadats i gårdagens fruktansvärda explosioner. Över 300 000 har förlorat eller tvingats lämna sina hem. UNICEF är mycket oroade att barn kan finnas bland offren, och vi vet att bland de överlevande är många traumatiserade och behöver akut hjälp.
År av kris har lett till att många familjer i Mellanöstern helt saknar resurser, och det är omöjligt att ha råd med de varma kläder och filtar som behövs för att överleva vintern. Hårt väder hotar nu att göra livet ännu svårare och kylan kan snabbt bli livshotande för småbarn.
Kan du tänka dig en vinter där du fryser konstant och inte har något sätt att värma dig? För 1,5 miljoner barn i Syrien, Egypten, Irak, Libanon och Palestina riskerar det att bli verklighet. UNICEF finns på plats och kämpar för att ge barnen en varmare vinter. Men vi behöver din hjälp.
Förra veckan reste vår ambassadör Jenny Strömstedt till Libanon för att besöka flyktingläger och ta del av UNICEFs arbete för barnen. Läs Jennys egen berättelse från resan, om mötet med barnen och deras drömmar.
Vintern är långt ifrån över för de barn och familjer som tvingats på flykt från konflikten i Syrien. UNICEF arbetar hårt för att nå utsatta barn med varma vinterkläder i flyktinglägren. Innovativ teknik används i bland annat Libanon för att registrera familjer och nå ut med rätt typ av insatser. Men mer resurser behövs.
Våldsamma sammandrabbningar har rapporterats i staden Qusayr, nära den libanesiska gränsen. Tusentals människor, många av dem barn, befaras ha fastnat mitt i de hårda striderna. UNICEF tillhandahåller mat, kläder och hygienartiklar till många av dem som är på flykt.
Libanon är det land som har tagit emot flest flyktingar från Syrien. Här finns idag nästan en miljon syrier och varje vecka anländer ytterligare cirka 1 000 flyktingar, varav hälften är barn. UNICEF kämpar för att snabbt få viktiga samhällsfunktioner, som vatten, avlopp, renhållning, sjukvård och skolor, att räcka till för alla. En av många experter som finns på plats för att hjälpa till är Tomas Carlsson som tillfälligt lämnat sitt jobb som avfallschef i norra Dalarna. Här berättar han om den svåra situationen för de nära en halv miljon barn som tvingats lämna sina hem.
Det har gått ett år sedan kriget bröt ut i södra Libanon. Barnen har fortfarande svårt att återhämta sig. Orsaken är fortsatt politisk instabilitet i området, vilket leder till hot mot säkerheten i hela landet.
20 maj bröt striderna ut i det palestinska flyktinglägret Nahr El Bared nära Tripoli i norra Libanon och studierna avbröts för de ungdomar som tvingades fly. Striderna fortsätter men med UNICEF:s insatser kan palestinska ungdomar återvända till skolan.
I mitten av oktober öppnade skolorna i Libanon igen efter det 34 dagar långa krig som kostade runt 1 200 människor livet.
Odetonerad ammunition och brist på rent vatten är två av de största problemen för återvändande flyktingar i södra Libanon. Varje vecka distribuerar UNICEF hundratusentals liter vatten på flaska. Nu har flaskorna blivit ytterligare ett sätt att hjälpa befolkning - flasketiketterna används till att sprida information om farorna med odetonerad ammunition.
Stora delar av vatten- och avloppssystemen i södra Libanon förstördes under det månadslånga kriget. UNICEF bedömer i dagsläget att tillgång till rent vatten och hygienisk sanitet är den största utmaningen i den humanitära insatsen i södra Libanon.
Tack vare vapenvilan återvänder nu många libanesiska flyktingar hem igen. Hittills har över 200 000 tagit sig till sina tidigare hem. UNICEF trappar upp sina hjälpinsatser för att möta de ökande behoven i södra Libanon.
Med omedelbar verkan trappar FN nu upp sina insatser för nödställda i Libanon. Bara minuter efter att vapenvilan inleddes började två lastbilskonvojer med förnödenheter köra mot södra delarna av Libanon. "*HJÄLP OSS GÖRA MER FÖR BARNEN I LIBANON. GE EN GÅVA HÄR!*":http://www.unicef.se/stod_oss/ge_en_gava_har/
UNICEF är djupt oroade över alla barn och deras familjer i Libanon som det inte går att nå fram till på grund av striderna. Organisationens högsta chef Ann M. Venemann ber båda parterna att enas om en omedelbar vapenvila, så att hjälparbetarna kan få snabbt och tryggt tillträde till alla områden i landet.
Sönderbombade hem och skolor. Skadade och döda familjemedlemmar och släktingar. Den fyra veckor långa konflikten i landet har inneburit svåra traumatiska upplevelser för de drabbade barnen. UNICEF värnar nu om deras psykiska tillstånd.