UNICEF Sverige är i Almedalen för att se till att barns rättigheter blir en självklar del av den politiska debatten. Är du på plats? Kom förbi så ser vi hur vi kan hjälpas åt att sätta barn och ungas rättigheter på agendan.
UNICEF Sverige är på plats i Almedalen 2023 för att möta makthavare, diskutera med andra barnrättsorganisationer och sätta barns rättigheter i fokus för den politiska debatten. Vi arrangerar och deltar i olika seminarier under veckan. Är du på plats? Här är UNICEF Sveriges program under Almedalsveckan.
UNICEF Sverige närvarar på årets Almedalsvecka som startar på söndag. Vi finns på plats för att diskutera och samtala med politiker och andra viktiga beslutsfattare kring angelägna barnrättsfrågor.
För UNICEF Sverige var Almedalen en vecka fylld av konstruktiva och viktiga samtal. Vårt fokus var tydligt – stärkta rättigheter för barn, såväl i Sverige som i resten av världen.
Igår anordnade UNICEF Sverige ett seminarium i Almedalen där vi diskuterade luckor i svensk lagstiftning kring våld mot barn och vilka konsekvenser det får, utifrån ett barnrättsperspektiv. Skyddet för barn som utsätts för våld måste stärkas.
Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.
Idag höll UNICEF Sverige ett seminarium i Almedalen för att diskutera hur Sverige har hanterat mottagandet för de barn som kommit hit och sökt asyl.
I FN:s arbete med att ta fram de nya globala utvecklingsmålen har barn själva fått svara på frågan om vad de anser vara viktigast för framtiden. Svaret: stoppa våldet mot barn. Vid gårdagens seminarium i Almedalen diskuterades om de nya utvecklingsmålen kommer att lyckas med detta.
Under tisdagseftermiddagen arrangerade UNICEF Sverige sitt första seminarium under Almedalsveckan, på temat "Glöm aldrig Yara". Syftet var att diskutera system- och myndighetsbrister när det gäller skydd av utsatta barn. Hur kan vi se till att barn inte faller mellan stolarna?
Ingen vet hur många barn och unga som lever gömda i Sverige, men det finns uppgifter att det kan handla om tusentals. Tusentals barn och unga som av rädsla för att utvisas går under jorden och hamnar i ett socialt utanförskap. Igår diskuterades hur vi bättre kan tillgodose de här barnens rättigheter, under vårt avslutande seminarium i Almedalen.
På söndag inleds årets Almedalsvecka. UNICEF Sverige finns på plats för att lyfta frågor som barnäktenskap, barns delaktighet och inflytande, företags ansvar och barn på flykt.
Nästa vecka är det dags igen för Almedalen i Visby. Här kommer många att diskutera den nya biståndspolitiska plattformen som nyligen debatterades i riksdagen. Vi anser att barnrättsperspektivet är för svagt, och vi saknar skrivelser om barn som egna aktörer med egen rätt till deltagande och inflytande över sina livsvillkor.
Det behövs en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet för att bryta socialt utanförskap bland barn. Det förslaget la UNICEF fram vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby på måndagen.
Under Almedalsveckan i Visby nästa vecka finns vi på plats för att lyfta och debattera barnrättsfrågor och CSR med politiker, opinionsbildare och företag.
Vi diskuterar trafficking, företagens sociala ansvar och millenniemålen i Almedalen. UNICEF-ambassadören David Hellenius leder vårt seminarium om trafficking.