Default hero image

Matbristen snabbt värre

i Malawi

I Malawi ökar antalet undernärda barn (under 5 år) i en alarmerande fart. UNICEF arbetar med FNs livsmedelsprogram för att förebygga att utvecklingen trappas upp till en ohållbar situation. För att lyckas med det krävs blixtinsatser och mer pengar till området.

? Antalet undernärda barn är många gånger högre än den normala krisgränsen, berättar Per Engebak, UNICEFs regionchef i östra och västra Afrika.

46 000 undernärda barn

Mer än 1000 barn som är akut undernärda får redan nu hjälp på särskilda näringsenheter. Siffran beräknas öka till 3500 behövande barn per månad. I Malawi finns det ungefär 46 000 allvarligt undernärda barn. Ytterligare 92 000 måttligt undernärda barn ligger i farozonen.

Ensidig kost för många barn

? Just nu ger många mammor sina barn endast kassava, en rotsak, som inte innehåller tillräckligt av de näringsämnen barnen så väl behöver, säger Engebak.

Försöker nå ytterligare 60 000

UNICEF och FNs livsmedelsprogram arbetar för att fler barn ska kunna få tilläggskost. Just nu får 16 000 barn tilläggskost. UNICEF har som mål att nå ytterligare 60 000 barn, gravida och mammor som ammar som kan få tilläggskost så de klarar sig.

Värre matbrist än 2002

Det verkar som om årets matbrist kan bli värre än den humanitära krisen som drabbade landet för tre år sedan. På 48 rehabiliteringsenheter var redan i augusti i år antalet intagna barn – som är allvarligt undernärda – en fjärdedel fler än under den humanitära krisen 2002. Detta scenario har tvingat hjälporganisationer i området att omarbeta sina planer för att kunna hjälpa till redan nu. Hjälporganisationer i området har beräknat att matbristen skulle nå sin topp mellan december och mars.

UNICEF behöver 102 miljoner till Malawi

? UNICEF vädjar nu om ytterligare drygt 80 miljoner kronor utöver tidigare vädjan om 20 miljoner kronor, berättar Engebak. Pengarna ska gå till att på olika sätt förebygga och avhjälpa undernäring, avmaskning av barn och även förse 500 000 gravida och ammande mammor med näringstillskott.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.