Default hero image

Ett av länderna i Sahelområdet som har drabbats av den pågående näringskrisen är Tchad. 127 000 barn i landet beräknas ligga i farozonen för svår undernäring, vilket är ett livshotande tillstånd. Mellan april och juni i år delade UNICEF ut näringstillskott till 200 000 utsatta barn mellan 6 och 23 månader. Det är UNICEFs största insats hittills för att förhindra undernäring i Tchad.

Skribent |

Publicerad |

2012 07 05

Uppdaterad |

2012 07 05

200 000 barn i Tchad har fått näringstillskott

– Om barnen inte får hjälp i tid riskerar vi att mista dem, säger näringsexperten Roger Sodjinou som arbetar för UNICEF i Tchad.

I början av april började vad som i folkmun kallas "den magra säsongen" i Tchad, vilket innebär usla skördar. Under den här tiden på året brukar undernäringen bland barnen stiga.

Effektiva näringstillskott

Tack och lov går det att nå fram till de utsatta barnen. När de väl fått näringstillskott brukar de återhämta sig snabbt. Allra bäst resultat brukar det bli av en näringsrik jordnötskräm, som är framtagen just för att stoppa undernäring hos små barn.  

I samband med utdelningen av jordnötskrämer distribuerade UNICEF också näringsrik mjölk och andra näringstillskott, A-vitamintillskott, mediciner och tvålar till familjerna. UNICEF samarbetar med Tchads hälsodepartement i kampen mot undernäringen i landet. Bland annat finansierar man gemensamt en vidareutbildning för vårdpersonal.

En logistisk utmaning

För att nå ut till alla i riskzonen har distributionen skett på hundratals olika platser. UNICEF har uppfört sju lagerbyggnader i de drabbade områdena för att underlätta den storskaliga insatsen. Många av de värst drabbade byarna ligger trots spridningen tiotals mil från lagren.

– Byarna vi åkte till låg verkligen avsides. Ofta saknas det vägar och bilarna kunde fastna i sanddynor och lera, eller så kanske motorn började koka av hettan. Så det var inte alltid helt enkelt att ta sig fram, berättar Abakar Mallaye, en av de nyutbildade vårdarna som deltog i insatsen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.