Default hero image

Torkan i östra Afrika fortsätter. Fortfarande saknas enligt FN 426 miljoner USD för att kunna hjälpa människorna i det drabbade området. UNICEF vädjar därför om 97,7 miljoner USD för att kunna hjälpa 1,6 miljoner barn som genom undernäringen blir alltmer sårbara för dödliga sjukdomar som mässlingen och diarré.

Skribent |

Publicerad |

2006 04 12

Uppdaterad |

2006 04 12

1,6 miljoner barn hårt drabbade av torkan på Afrikas Horn

Den värsta torkan på många år har drabbat delar av Djibouti, Eritrea, Etiopien, Kenya och Somalia. Det som brukade vara en cykel med torka på 10 år, har förändrats till 3-5 år på grund av klimatförändringarna. Av de 8 miljoner människor som är i desperat behov av hjälp är uppskattningsvis 1,6 miljoner barn under fem år. Och barnen är de som drabbas hårdas, då de snabbt försvagas av undernäring och blir extra mottagliga för sjukdomar som mässlingen och diarré.

Hjälpen behövs snabbt

De som drabbas hårdast är djuruppfödare som är beroende av boskapen för att överleva. Även om det kommer att regna tillräckligt mycket de närmaste månaderna, är det redan för sent. Deras boskap har redan dött och de har förlorat sitt levebröd. Resurserna hade behövts för länge sedan för att kunna rädda deras levebröd. Nu behövs pengar för att läget inte ska utökas till en katastrof. Det behövs omedelbar hjälp till mat, vatten och sanitet och hälsoåtgärder. Pengar som kommer in kommer också att gå till åtgärder som ska sätta igång återhämtningen och som ska få slut på den onda cirkeln med fattigdom och nödsituationer som denna.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.