Default hero image

UNICEF kämpar mot utbrottet

av ebola i Guinea

Utbrottet av den dödliga sjukdomen ebola i Guinea har redan orsakat minst tre barns död. UNICEF var snabbt på plats under helgen med fem ton nödmaterial, bland annat sjukvårdsutrustning, till de hårdast drabbade områdena.

Skribent |

Publicerad |

2014 03 24

Uppdaterad |

2014 03 24

UNICEF kämpar mot utbrottet av ebola i Guinea

Minst 59 av de 80 som hittills drabbats av sjukdomen har avlidit i Guinea, och viruset har spridits snabbt från samhällena Macenta, Guéckédou och Kissidougou till huvudstaden Conakry.

– Ebola är en extremt allvarlig sjukdom och UNICEF har genast vidtagit åtgärder för att minska risken för barnen. I ett land som Guinea, där den medicinska infrastrukturen är sårbar, kan ett sådant här utbrott vara förödande, sade UNICEFs representant i landet, Dr. Mohamed Ag Ayoya. Vi tillhandahåller medicinsk utrustning, och informerar sjukvårdspersonal och befolkningen om hur man kan skydda sig från att smittas av viruset.

UNICEF skickade snabbt fem ton med bland annat medicin, sjukvårdsutrustning och vätskeersättning för att behandla de sjuka och skydda sjukvårdspersonalen.  Det här utbrottet är särskilt förödande då sjukvårdspersonal är bland de första offren, hittills har åtta dött efter att ha kommit i kontakt med smittade patienter. Det försvårar och hotar möjligheterna att få vård i ett land som redan saknar medicinsk personal.

– Vi vet redan att vårdpersonalen har ett stort behov av skyddskläder, desinfektionsmedel och sorgligt nog liksäckar, sade Dr. Mohamed Ag Ayoya. Vi uppmanar personalen och befolkningen att hålla sig uppdaterad om den senaste informationen, och att vara extra noga med sina hygienrutiner. Undvik kontakt med sjuka och döda, tvätta dina egna och dina barns händer ofta, håll maten övertäckt, och undvik att gå på begravningar om det är möjligt.

Ebolaviruset sprids genom kontakt med smittade människor eller djur. Förutom ebolautbrottet arbetar UNICEF med regeringen i Guinea för att bekämpa tre andra epidemier: kolera, mässling och hjärnhinneinflammation, som gör det hårt ansträngda sjukvårdssystemet än mer ansträngt.

Vill du vara med och kämpa för utsatta barn, varje dag, året om? Som Världsförälder är du med vid katastrofer och du hjälper till med det mest grundläggande under barnens uppväxt. Som till exempel rent vatten, vaccin och skola. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

© UNICEF_UN0643861_Willocq_retusch.jpg
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.

un0691097.jpeg

Under 2023 kommer fler barn i världen än någonsin tidigare i modern historia att vara i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs globala rapport ”Humanitarian Action for Children” som släpps idag 5 december. Framförallt är det klimatkrisen, krig och konflikter och effekterna av pandemin som driver på barns ökande behov av hjälp.