Zikaviruset som misstänks orsaka fosterskador har spridits snabbt till mer än 20 länder i Latinamerika och Karibien. Viruset klassas nu av WHO som ett hot mot folkhälsan. UNICEF samarbetar med ländernas regeringar för att skydda samhällen från viruset som sprids av myggor.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2016 02 02
Uppdaterad |
2016 02 02
UNICEF jobbar för att skydda samhällen från zikaviruset
Foto: © UNICEF/Ganza
Under 2014 registrerades 147 fall av mikrocefali – vilket innebär att barn föds med för små huvuden då hjärnan inte växer som den ska – i Brasilien. Men mellan den 22 oktober 2015 och 26 januari i år har antalet ökat dramatiskt till 4 180 barn. UNICEF arbetar nu för att sprida information i brasilianska samhällen om hur man kan undvika myggbett och stoppa myggan som sprider zikaviruset.
– Det finns ännu inte avgörande bevis för att sammankoppla zikaviruset med fall av mikrocefali, men läget är tillräckligt oroande för att sätta in akuta åtgärder, säger Dr. Heather Papowitz, UNICEFs rådgivare inom hälsorisker. Vi måste agera snabbt för att ge gravida kvinnor och mammor den information de behöver för att kunna skydda sig själva och sina bebisar.
Viruset sprider sig snabbt, men några enkla åtgärder kan tas för att skydda sig. Myggmedel, täckande kläder och skydd för dörrar och fönster rekommenderas. Man arbetar också för att förstöra platser där myggorna förökar sig. Gravida kvinnor som misstänker att de har utsatts för viruset bör uppsöka vård.
Den kraftiga ökningen av mikrocefali har hittills bara rapporterats i Brasilien, men UNICEF trappar också upp stödet till andra länder i regionen.
Var med oss i arbetet för att stoppa spridningen av viruset. Ge en katastrofgåva idag. I vår gåvoshop kan du kan också köpa myggnät som skickas till de barn som behöver det mest.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.