Roger LeMoyne 48 miljoner barn föds varje år utan att hamna i något register. Till följd av detta blir de ofta förnekade grundläggande rätt till hälsovård och utbildning och de blir lättare utsatta för illegal adoption, tvångsvärvning till det militära och trafficking.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2005 03 01
Uppdaterad |
2005 03 01
Global kampanj för födsloregistrering
Utan en födelseattest saknar barnen ett lagligt namn, ett nationalitets-bevis och medborgerligt skydd. Barnen får också betydligt svårare att bevisa sin identitet och de åtnjuter inte samma grundläggande rättig-heter som andra barn.
“Write me down, make me real”
UNICEF startar nu tillsammans med sin partner Plan International och ärkebiskop Desmond Tutu en kampanj för födsloregistrering, kallad Write me down, make me real . Kampanjen ska sätta press på världens regeringar att leva upp till de åtgärder de utlovade då de skrev under FN:s konvention om barnets rättigheter.
- Det är på tiden att detta blir en av de prioriterade frågorna i världssamfundet, säger Desmond Tutu. Det handlar om allas rätt till en identitet, vilket är av avgörande betydelse för våra medborgerliga privilegier och rättigheter.
Flest i Afrika och Asien
Flest icke-registrerade barn finns i Afrika och Asien. I södra Asien saknar troligen 63 % av barnen födelseattest medan mer än hälften av alla födslar är oregistrerade i Afrika söder om Sahara. Alla barn har rätt till ett namn och en nationalitet och det är upp till regeringarna att säkerställa detta. Barn som inte registreras blir osynliga, de existerar inte.
Tio års arbete
UNICEF och Plan International har arbetat i tio år med att öka antalet registrerade barn, särskilt i Afrika. I Kambodja var en hel generation oregistrerad och därför har 2,4 miljoner människor fått födelseattester under de senaste månaderna.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.