img_6788.jpg

Inspirerande möten på

årets OD-konferens

I fredags var det dags för den årliga Operation Dagsverke-konferensen. Elever och lärare från hela Sverige samlades för att inspireras inför sin skolas dagsverken. Höjdpunkten var mötet med Glaiza och Cyrus, två elever som var på besök från Filippinerna.

Skribent |

Publicerad |

2019 10 01

Uppdaterad |

2019 10 01

Inspirerande möten på årets OD-konferens

Konferensen i Stockholm är startskottet för  Operation Dagsverke-kampanjen , som är en insamlings- och informationskampanj riktad till högstadiet och gymnasiet. Syftet är att ge elever och lärare i Sverige större kunskap om barns rättigheter.

img_6788.jpg
Några av alla engagerade elever tillsammans med UNICEF Sveriges generalsekreterare, Pernilla Baralt, på Operation Dagsverke-konferensen i fredags.Foto: © UNICEF/Hammar

På årets konferens fick skolorna lyssna på hur barns situation i Filippinerna ser ut idag. Landet är ett av världens mest utsatta när det gäller katastrofer och klimatförändringar. Trots det får många barn, främst de med funktionsnedsättning, inte kunskap om vad de ska göra om det sker en katastrof. Det vill vi ändra på, genom Operation Dagsverke. 

Det blev en fantastisk dag med spännande möten. Dagens höjdpunkt var när eleverna Glaiza och Cyrus, som var på besök från Filippinerna, berättade om sina liv. De lever båda med en CP-skada och berättade om de utmaningar som de står inför i sin vardag. Det var ett starkt möte, där deltagarna bad om en extra minut innan de var redo att ställa frågor till Glaiza och Cyrus.

Vi fick även lyssna på hur aktivisten Nicole Blomgren upplever att bli identifierad utifrån sin CP-skada och hur hon på ett självklart sätt har valt att istället äga sin situation och ta plats i diskussionen.

mg_0633.jpg
Nicole, Glaiza och Cyrus berättade för elever och lärare om de individuella utmaningar de möter i sin vardag.Foto: © UNICEF/Dahlstrand

Dagen bjöd också på workshops för både elever och lärare, där det bland annat diskuterades krisberedskap ur ett svenskt perspektiv samt hur lärare kan motivera andra på sina arbetsplatser att engagera sig.

Det bästa med Operation Dagsverke är att eleverna får en större förståelse för barns rättigheter och möjlighet att vara med och hjälpa andra elever. För oss på UNICEF Sverige var det otroligt inspirerande att under dagen möta alla elever som ställde insiktsfulla frågor och visade engagemang för sina och andra barns rättigheter runt om i världen.

Nu önskar vi alla fantastiska elever stort lycka till under hösten! Tillsammans gör ni en viktig insats för andra elever i vår värld.

Vill din skola också vara med och kämpa för barns rättigheter och för att utsatta barn i Filippinerna ska kunna skydda sig i katastrofer? Anmäl er här:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.