Gå till innehållet
Operation Dagsverke 2020. Två flickor sitter i ett klassrum i Senegal.

Arbeta med barns rättigheter på riktigt

Anmälan för Operation Dagsverke är nu stängd för våren 2021. Anmälan för Operation Dagsverke 2022 kommer att öppna under september. Om du vill skickar vi gärna ett mejl till dig när anmälan öppnar igen:

Om du redan har anmält din skola så kan du administrera insamlingen här.

Så fungerar Operation Dagsverke

1

Anmäl er skola och var med och hjälp andra elever världen över.

2

Använd vårt sko­lmaterial för att lära er mer om barns rättig­heter. Det finns material till mellanstadiet, högstadiet samt gymnasiet.

3

Ni får en insamlings­sida där givarna enkelt kan ge via Swish, kort- och direkt­­betalning eller faktura. 

4

Planera och genomför era dagsverken och sprid information om dem.

Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke på

Under årens lopp har det sjungits och spelats, anordnats loppis och biltvätt. Det är bara fantasin som sätter gränser. Nu under coronapandemin är det viktigt att genomföra smittsäkra dagsverken, det går att göra många dagsverken digitalt, se exempel här nedan.

Anordna en digital utställning

Skapa en utställning om barnkonventionen eller årets tema för Operation Dagsverke. Bjud in till digital visning av utställningen och sälj digitala biljetter.

Gör en sång

Ett roligt sätt kan vara att göra en sång och dela i sociala medier. Dela sången tillsammans med länken till er insamlings­sida, och texten ”Hjälp oss att förändra barns liv i Senegal! #operationdagsverke"

Gör en kortfilm

Var kreativ genom att göra en kortfilm och dela i sociala medier. Dela filmen tillsammans med länken till er insamlings­sida, och skriv till exempel ”Hjälp oss att ge barn i Senegal en andra chans att få gå i skolan! #operationdagsverke".

För anmälda skolor

Här hittar du bland annat inspirerande studiematerial, information om konferens och hur ni kan boka en barnrättsinformatör. Oavsett hur ni väljer att genomföra era dagsverken kom ihåg att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer för den rådande pandemin. Vill ni ha hjälp att fundera på hur det går att genomföra Operation Dagsverke nu är ni välkomna att kontakta oss på operationdagsverke@unicef.se

Flicka i skolan i Senegal

1,5 miljoner barn i Senegal får inte gå i skolan

Innan pandemin stod 1,5 miljoner av Senegals barn utanför skolsystemet, nu är situationen ännu tuffare. Operation Dagsverke 2021 kommer att gå till UNICEFs utbildnings­program i Senegal. På grund av bland annat fattigdom och långa avstånd till skolan, lämnar många skolan efter bara några år, och riskerar därför att drabbas av till exempel barnarbete eller barnäktenskap. Det vill vi ändra på, tillsammans med er!

Läs mer om programmet

Material att ladda ner

Vi har tagit fram inspirerande material med bland annat lektionsförslag, övningar och filmer med elever och lärare från skolor i Senegal. Materialet har tydliga kopplingar till flertalet kursplaner.

Ni kan även få besök av en barnrättsinformatör, fysiskt eller digitalt, som berättar om barnkonventionen och årets temaland Senegal.

Ladda ner materialet här

Flicka med insamlingsbössa på stan.

Gör verklig skillnad med ert dagsverke

Eleverna lär sig om sina och andra barns rättigheter och får engagera sig genom att planera och genomföra ett eget dagsverke och kanske till och med bidra till en bättre värld genom att samla in pengar till barn som inte får gå i skolan i Senegal.

Så här fungerar det steg för steg

”Operation Dags­verke är ett enkelt sätt att komb­inera nytta med nöje”

Julia Ritzén arbetar som lärare på Nilaskolan i Malå och delar med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

Läs intervjun med Julia här

Hitta din skolas insamlingssida

Här hittar du alla anmälda skolors insamlingssidor. På skolans sida kan du läsa om deras insamling och enkelt ge pengar via Swish, kort- och direktbetalning eller faktura. 

Skolornas insamlingssidor

Konferens

I år anordnar vi en digital konferens för alla deltagande elever och lärare. Konferensen kommer att gå av stapeln fredagen den 23 april.

Schema och innehåll för konferensen kommer att publiceras den 26 mars men passa på att anmäla er skola redan nu. Det kommer att bli en träff full med energi, inspiration och kunskap. Förhoppningsvis känner ni er efter konferensen mer inspirerade inför era dagsverken i maj.

Läs mer

Frågor om Operation Dagsverke

Visa alla frågor om Operation Dagsverke