Klimatförändringar hotar barns framtid
Antalet extrema naturkatastrofer ökar världen över. Varje år dör 1,7 miljoner barn under fem år till följd av miljöfaktorer, och siffran för hur många som kommer påverkas negativt framöver är betydligt högre. Det här är ett problem som inte kan vänta. UNICEF arbetar för att rädda och skydda barnen.

Klimatförändringar utgör ett stort hot mot barns grundläggande rättigheter. Det ökade antalet extrema väderkatastrofer runt om i världen begränsar barns tillgång till hälsa, mat, vatten, ren luft, utbildning och skydd. Till följd av det dör 1,7 miljoner barn under fem år varje år (1), och ännu fler går miste om en lycklig och hälsosam framtid.
600 miljoner barn – ett av fyra barn i världen – kommer att bo i områden med extremt begränsad tillgång till vatten år 2040.(2)
Torka leder till förstörda skördar och brist på mat. I perioder av torka spenderar barn även mindre tid i skolan, eftersom de kan tvingas gå flera mil för att hämta vatten.
Skolor och sjukhus förstörs vid översvämningar, och barn förlorar sina hem, vänner och familjemedlemmar. Skadade vattenanläggningar gör att vattenburna sjukdomar som kolera sprids, vilket snabbt blir livshotande för små barn.
- Över 500 miljoner barn lever nu i områden där risken för översvämningar är mycket stor, på grund av extremt väder som cykloner, orkaner och stigande havsnivåer. Genom att investera i katastrofriskreducering, som tidiga varningssystem, kan samhällen bli bättre förberedda för att skydda barn under extrema väderhändelser.
- Omkring 160 miljoner barn lever i områden med höga nivåer av torka, och år 2040 kommer ett av fyra barn att bo på platser med mycket begränsad tillgång till vatten. Teknuker finns för att säkra vattentillgång på ett mer effektivt sätt, men det krävs mer investeringar för att skala upp och göra systemen mer hållbara. (3)

Guyana, ett år, och hennes mamma Shirley, har fått tak över huvudet vid en skyddsanläggning där människor samlats efter orkanen Dorians framfart på Bahamas, i september 2019.
Luftföroreningar är ett annat allvarligt hot mot barns hälsa. Att andas giftig luft är inte bara direkt farligt för hälsan, utan riskerar även att påverka hjärnans utveckling.
- Nästan 90 procent av alla sjukdomsfall orsakade av klimatförändringar drabbar barn under fem år. Omkring 300 miljoner barn världen över andas giftig luft, 17 miljoner av dem är under ett år gamla.
- Den giftiga luften, orsakad till stor del av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser, leder till allvarliga konsekvenser för barn. Årligen bidrar det till omkring 600 000 dödsfall bland barn under fem år. Barnen dör i lunginflammation och andra luftvägssjukdomar. Renare, förnybara energikällor, kollektivtrafik som fler har råd med, fler gröna områden i stadsmiljöer och bättre avfallshantering kan förbättra hälsan för miljontals människor. (3)
Sammantaget gör klimatförändringarna världen till en mycket farlig plats för barn att växa upp på. Det här är problem som inte kan vänta. Därför arbetar UNICEF dag som natt för att lösa dem.

September, 2019. Greta Thunberg protesterar tillsammans med andra barn, vid en presskonferens på UNICEFs huvudkontor i New York. Barnen framförde ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté, där de menade att medlemsstaternas misslyckande med att hantera klimatkrisen är ett brott mot barns rättigheter.
För över 30 år sedan gav världens ledare ett löfte till barn, när barnkonventionen antogs. Nu måste världen hålla det löftet. Vi står helt bakom att barn utövar sina rättigheter och gör sina röster hörda. Klimatförändringarna kommer att påverka var och en av dem.
Vi skyddar barn som hotas av klimatförändringar
Att lösa problemen kopplade till klimatförändringar är en central del i vårt arbete för alla barns rättigheter. När en naturkatastrof sker finns vi många gånger redan på plats, redo att leverera livsviktigt skydd till barn i nöd.
Vi arbetar för att skapa en säker miljö för alla barn att växa upp i, men barn förtjänar mer än skydd. Med rätt stöd kan de bli förändringsaktörer och forma sin egen framtid. Därför stödjer vi många initiativ av unga för att löra miljöproblem.
Vi arbetar också för att bygga ut system för vatten och elektricitet med miljövänliga och förnybara energikällor, främst solenergi. Här fokuserar vi på vårdcentraler, skolor och samhällen på landsbygden som ofta saknar dessa tjänster. Vi ger till exempel stöd till att installera kylboxar drivna av solceller för att kunna förvara medicin, blod och vaccin kallt. Vi bygger vattensystem till hela byar där pumparna får el från solpaneler. I några länder har vi börjat förse utsatta familjer som redan får socialbidrag från staten med lampor, batterier och mobiltelefonladdare som drivs av solceller.
Tre exempel på hur vi främjar hållbarhet och stärker samhällens skydd mot klimatförändringar
1. Skolor som står emot översvämningar i Zambia

Att leva på flodslätten Barotse i Zambia är en utmaning för barn, särskilt i och med osäkerheten kopplat till klimatförändringar. På grund av den höga vattennivån paddlar barn till skolorna, som ofta tvingas stänga i flera månader under översvämningssäsongen.

Med hjälp av UNICEF har skolan Malabo Primary, som ursprungligen hade väggar och golv av lera, byggts om och flyttats till en upphöjd sluttning för att kunna vara öppen även under översvämningar.

Skolinskrivningen har sedan dess ökat med 50 procent. Att lära sig att läsa och skriva öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Alla de fördelar som kommer med god utbildning gynnar barnen, men även samhället i stort.
2. Katastrofberedskap i Kuba

Kuba är ett land som är mycket utsatt för klimatförändringar och riskerar konstant att drabbas av orkaner, jordbävningar och torka. För att alla barn ska veta hur de ska agera när en katastrof inträffar och i framtiden vara med och stärka samhällets skydd mot klimatförändringar, arbetar UNICEF för att katastrofberedskap ska vara en del av alla barns studieplaner.

Kunskapen lärs ut genom olika metoder, både praktisk och teoretisk, för att barn i olika åldrar och med olika förmågor ska ha möjlighet att delta.
3. Vattenpumpar som drivs av solenergi i Malawi

Malawi är ett av många länder i södra Afrika som är enormt beroende av naturresurser och regn, och drabbas därför mycket hårt av klimatförändringar. I perioder av torka blir tillgången till rent vatten en fråga om liv eller död.

Yesayas liv har förändrats till det bättre efter att UNICEF installerade en vattenpump som drivs av solenergi nära hans skola. Han spenderar nu mindre tid på att hämta vatten och kan därför gå i skolan regelbundet. De solenergidrivna vattenpumparna är pålitliga och miljövänliga källor till det livsavgörande rena vattnet, som gör det möjligt för barn och deras familjer att skydda sig trots klimatförändringar.
GLOBALA UTVECKLINGSMÅL SOM BERÖR KLIMATFÖRÄNDRINGAR
Mål 3: Hälsa och välbefinnande (delmål 3.9)
Mål 6: Rent vatten och sanitet (delmål 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.6, 6.A)
Mål 11: Minskad ojämlikhet (delmål 11.5, 11.6, 11.B)
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 14: Bevara haven
Mål 15: Skydda ekosystem
Hjälp oss skapa en mer hållbar framtid för barnen
Barn världen över förtjänar att ha inflytande över sin framtid. Därför arbetar UNICEF hårt för deras rätt att göra sina röster hörda och ser till att deras åsikter är centrala i diskussioner om klimat och miljö på alla nivåer. Med vårt inflytande arbetar vi för att säkerställa att regeringar i 190 länder världen över håller sig till de uppsatta klimat- och miljömålen, samt hjälper dem att utveckla ännu mer ambitiösa program som bättre skyddar barnen.
När du stöttar UNICEF är du med och skyddar barn från klimatförändringarnas förödande följder. Tillsammans kämpar vi för alla barns rätt att göra sina röster hörda och bygger en hållbar framtid för världens alla barn.
Vad säger Barnkonventionen?
Varje stat ska ta ansvar för och nyttja sina resurser till fullo för att uppfylla barns rättigheter. Där det behövs ska stater samarbeta internationellt.
Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

Ge pengar varje månad – var med och kämpa för alla barn varje dag.
Läs mer och anmäl dig