un0607653-scaled-e1649416912368.jpg

Kriget i Ukraina förvärrar

katastrofen på Afrikas horn

I vissa delar av regionen är svält nu inte bara ett hot, det är en realitet.

Skribent |

Publicerad |

2022 04 08

Uppdaterad |

2022 04 08

Kriget i Ukraina förvärrar katastrofen på Afrikas horn

Artikeln är skriven av Mohamed M Fall, UNICEFs regionchef för östra och södra Afrika.

Nioårige Noradin är svår att få ögonkontakt med. Han gömmer sig bakom sin äldre bror samtidigt som han drar fingret runt en enkel metallkopp, en av få ägodelar som familjen har kvar. Familjen har nyligen klarat av en farlig flykt i jakt på säkerhet. Noradin, hans mamma och de sex syskonen är utmattade, hungriga och törstiga.

Noradin flydde från sin by i Somalia för två månader sedan. Han är bara en av över en miljon människor på Afrikas horn som drivits bort från sina hem under en av de värsta klimatrelaterade katastrofer som världen har upplevt. En katastrof som förvärras av konflikterna i området. Nu är familjen i den somaliska gränsstaden Dollow. Men deras situation har inte förbättrats. De är fortfarande i desperat behov av vatten, mat och trygghet. Ofattbart nog är deras liv på väg att bli ännu svårare.

Mer än 500 mil bort, i östra Europa, tvingas barn göra sina egna farliga resor i jakt på säkerhet. Samtidigt når effekterna av kriget i Ukraina nu även Afrikas horn och förvärrar en redan akut situation.

Torka har plågat Afrikas horn i mer än fyra decennier, men de senaste tre åren har varit värre än någonsin tidigare. Brist på vatten och mat gjorde det omöjligt för Noradin och hans familj att stanna i sin hemby. 130 av de 150 getter och kor som familjen var beroende av för sin överlevnad dog av törst och hunger. Tjugo såldes. Familjen flydde som en sista utväg för att inte svälta ihjäl.

un0613019-scaled.jpg
Noradins bror Abdirahman med deras mamma Owliyo. Foto: © UNICEF/Rich

I hela regionen dör boskapen nu i drivor samtidigt som skördarna torkar bort. Mer än 1,7 miljoner barn i Etiopien, Kenya och Somalia behöver akut behandling för svår undernäring. Om inte regnet faller snart kommer dessa siffror att öka till mer än två miljoner barn. Väderprognoserna tyder redan på att temperaturen kommer att stiga högre än vanligt under de kommande veckorna. I vissa delar av regionen är svält inte längre bara ett hot.

Kriget i Ukraina förvärrar situationen ytterligare. Länderna på Afrikas horn har blivit allt mer beroende av importerad spannmål från Ryssland och Ukraina. Etiopien, Kenya och Somalia importerar 67 procent, 89 procent respektive 92 procent av sitt vete från de två länderna. Ryssland och Ukraina står också för 53 procent av den globala handeln med solrosolja och frön. Priserna på matolja, bröd och vetemjöl når redan nya rekord på lokala marknader på Afrikas horn. En fruktansvärd kris förväntas eskalera.

Utöver mat ökar också kostnaderna på andra nödvändiga varor. Priserna på gödsel stiger på grund av brist på viktiga ingredienser från Ryssland. Även bränslet ökar i pris. Vissa länder på Afrikas horn är också beroende av export till Ryssland. Kenya skickar till exempel snittblommor, te och frukt. I takt med att priserna på dagligvaror ökar, ökar också risken för konflikter och våld.

Barnen på Afrikas horn behöver akut stöd. Men finansieringen till insatser för att undvika en humanitär katastrof har uteblivit. UNICEF har för närvarande bara omkring 20 procent av de pengar som behövs under 2022 för att ge livräddande hjälp som behandling mot undernäring och rent vatten. Med klimatkrisen som drabbar området hårt, och en möjlig fjärde misslyckad regnsäsong i rad, kommer finansieringsbehoven sannolikt att öka.

un0607628.jpg
Sju månader gamla Fardowsa undersöks för undernäring vid en klinik i Dallow som finansieras av UNICEF. Foto: © UNICEF/Rich

Akut humanitärt stöd är avgörande för att rädda barnens liv här och nu, men det räcker inte. Den klimatrelaterade krisen, som nöter ner barn och familjers motståndskraft år efter år utan möjlighet till återhämtning, behöver långsiktiga lösningar. Att borra efter pålitliga vattenkällor kan förändra livet för över 70 miljoner barn på Afrikas horn som bor i områden där tillgången till vatten är extremt osäker. Rent vatten som kan förhindra sjukdomsutbrott och förbättra barns hälsa.

Säker tillgång till rent vatten gör även att familjer inte behöver lämna sina hem under torrperioder. Och det gör att barn inte måste sluta skolan för att lägga all sin tid på att hitta vatten. Utöver detta kan sociala skyddsprogram som kontantöverföringar hjälpa familjer att överleva på kort sikt och hålla barnen kvar i skolan även under svåra perioder så att de är bättre förberedda för framtiden. Hittills har UNICEF inte fått någon finansiering alls för vårt sociala skyddsarbete i regionen under resten av året.

Tillbaka i Dollow har Noradin och hans familj bara ett litet egenbyggt skydd som hjälper till att avvärja den obevekliga solen. De sover direkt på marken och kan bara äta om deras mamma, Owliyo, tjänar lite pengar på att tvätta kläder. Risken för att barnen ska drabbas av sjukdomar som kolera, mässling och diarré är överhängande. Owliyo är dränerad. Hon förklarar att hon aldrig har upplevt något så illa. Världen har en chans att agera för att nå människor med akut hjälp, innan Owliyos och miljontals andras redan svåra situation snabbt försämras ytterligare.

mohamed-fall.jpg
Artikeln är skriven av Mohamed M Fall, UNICEFs regionchef för östra och södra Afrika. Texten är tidigare publicerad på engelska i Al Jazeera och har översatts av UNICEF Sverige.
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i pappas famn - Afghanistan 2022
Senaste nyheterna

UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.

Barn bland rasmassor - rygg mot kamera - Gaza 2024
Gaza

Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.

Barn bland rasmassor - Libanon 2024
Mellanöstern

UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.