UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 12 02
Uppdaterad |
2024 12 02
Barn drabbas värst
Måndag den 2 december publicerade Sveriges Radios program Kaliber ett avsnitt där de granskar uttalanden från olika FN-organ om klimatförändringarnas påverkan.
UNICEF Sveriges talesperson är en av de medverkande i Kaliber. Under intervjun lyfts två exempel från UNICEF Sveriges hemsida där statistik om antalet barn i världen som dör på grund av miljöfaktorer felaktigt hänvisas till klimatförändringar. Under intervjun anges dessutom en felaktig uppgift om att antalet tropiska stormar ökar, korrekt är att de ökar i intensitet. Så snart UNICEF Sverige uppmärksammades på de felaktiga uppgifterna korrigerade vi på webbsidan och i kommentar till Sveriges Radio.
UNICEF Sverige har ingen intention att vara alarmistiska eller överdriva, tvärtom. UNICEFs arbete utgår från evidens genom forskning och lång erfarenhet av direkt arbete med att hjälpa barn i kris och katastrofer. Vi har under hösten ytterligare stärkt vårt arbete med att säkra statistikrelaterade uppgifter i samtliga faktatexter på vår hemsida.
UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess effekter utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande. Det är vetenskapligt belagt och mycket viktigt att budskapet når ut. Klimatkrisen är akut och barn påverkas i oproportionerlig utsträckning, trots att de inte bär ansvaret för situationen. Barn är inte små vuxna utan deras kroppar är mycket mer känsliga för extrem värme. De är också mer sårbara för sjukdomar som sprids vid katastrofer eller varmare klimat.
Att många barn och unga känner hopplöshet när det kommer till klimatförändringarna är oroande. UNICEF arbetar aktivt med att stötta barn med kunskap och ger dem möjlighet att engagera sig och vara en del av lösningen. Det ger dem hopp, och möjlighet att vända sin frustration till positiv förändring.
I vår kontakt med barn och unga världen över möter vi en stor frustration över beslutsfattare som inte agerar. Vad barn behöver är att vuxna med makt och inflytande tar sitt ansvar. Beslutsfattare måste göra mer – allt annat är ett svek mot världens barn.
Relaterade artiklar
UNICEF Sverige, Bris, Prinsparets Stiftelse samt organisationer från Norge och Danmark bildar nordiskt nätverk.
Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag.
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.