Idag, på internationella kvinnodagen, berättar UNICEF Sveriges ambassadör Eva Röse om vikten av utbildning – för henne själv, för flickor världen över och för samhällsutvecklingen i stort.
Barnkonventionen är nu svensk lag och vi befinner oss i en ny era inom barnrätten. Förändringen kommer att påverka synen på barn och stärka deras rättigheter, men UNICEF Sverige befarar att lagkonflikter, kunskap och förhållningssätt kommer att begränsa konventionens genomslag.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lyfter i sin slutrapport fram bristerna i sociala barn- och ungdomsvården. För att vården ska stärkas anser UNICEF Sverige att socialtjänsten måste genomsyras av ett barnrättsperspektiv i alla beslut som berör barn.
Förra veckan rapporterades att en treårig flicka i Norrköping, som sedan födseln har varit placerad i ett familjehem, avled efter att hon flyttat hem till sina biologiska föräldrar. UNICEF Sverige kommenterar beslutet att överlämna vårdnaden till föräldrarna utifrån Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
I ett personporträtt gjort av Dagens industri belyser UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt vikten av ett större samarbete mellan näringsliv, regering och frivilligorganisationer för att förverkliga barns rättigheter och genomföra Agenda 2030. Här kan du läsa ett utdrag av artikeln.
Operation Dagsverke 2019 är nu avslutat och vi på UNICEF vill tacka alla fantastiska elever och lärare för ert engagemang. Tack vare era insatser kan fler barn med funktionsnedsättning i Filippinerna få det stöd och den kunskap de behöver vid och inför en katastrof.
Idag har Sverige granskats inom ramen för FN:s Universal Periodic Review (UPR) och mottagit förslag på hur mänskliga rättigheter ska stärkas. UPR-granskningen är bred och omfattar alla konventionsåtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive barnkonventionen. UNICEF Sverige har följt processen för att säkra att barns rättigheter kommer högt upp på agendan.
Nordiska ministerrådet har bestämt att regionen ska vara den bästa platsen för barn att växa upp på. Tillsammans med UNICEF bjöd de därför in barn och unga till ett toppmöte, under vilket barnen fick framföra sina rekommendationer kring hur barns rättigheter i Norden ska stärkas.
Så har då barnkonventionen äntligen blivit svensk lag – ett otroligt viktigt steg för att stärka barns rättigheter. Vi har nu fått ett mycket viktigt verktyg som innebär både större skyldighet och ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Barnkonventionen gör klart att alla barn är rättighetsbärare – individer med egna rättigheter och beslutet att göra den till lag innebär att barns rättigheter får högre status och kommer behövas tas på större allvar i samhället.
I dag är en historisk dag! Vi träder inte bara in i ett nytt decennium – i dag blir barnkonventionen svensk lag.
Ibland känns hösten extra mörk, med många dystra nyheter och svåra situationer för människor att hantera. Då är det viktigt att uppmärksamma det positiva som görs. Internationella frivilligdagen är en påminnelse om att det finns ljus i allt det mörka, människor som engagerar sig och gör positiva insatser för en bättre värld.
Enligt PISA-undersökningen har elevers kunskaper inom läsförståelse, matematik och naturvetenskap ökat. Det är ett glädjande besked, men UNICEF Sverige är samtidigt oroade över att skillnaderna mellan eleverna ökar. Sverige måste säkra kvaliteten i skolan, så att alla barn får rätt till en likvärdig skolgång.
UNICEF Sverige spelar en viktig roll i att göra barnkonventionen till verklighet för alla barn. Vi har metoder och modeller som gör det enklare att konkret tillämpa barnkonventionen, till exempel Barnrättskommun, rättighetsbaserad skola och vår handbok för socialtjänstens dagliga arbete. Vi vill i vårt arbete främja samverkan och partnerskap. Vi behöver både regeringar, kommuner, näringslivet och civilsamhället för att barns rättigheter ska kunna förverkligas.
Idag, på barnkonventionens dag, är vi stolta och glada över att kunna presentera skådespelaren Morgan Alling som ny ambassadör för UNICEF Sverige.
De svenska myndigheterna brister när det gäller att stödja barn som ska utvisas. Barnen får många gånger inte veta vad som ska hända eller vad de har för rättigheter. Sverige följer inte heller upp hur det går för de barn som skickas tillbaka. Det visar en ny rapport från UNICEF.
I veckan rapporterade Ekot om ett barn i Vänersborg som placerades i ett familjehem där mannen var misstänkt för våldtäkt mot barn. Det är upprörande att barn kan placeras i hem där familjehemsföräldrarna är misstänka för brott mot barn. UNICEF Sverige anser att lagen som omfattar familjehemsplaceringar måste ses över.
I fredags var det dags för den årliga Operation Dagsverke-konferensen. Elever och lärare från hela Sverige samlades för att inspireras inför sin skolas dagsverken. Höjdpunkten var mötet med Glaiza och Cyrus, två elever som var på besök från Filippinerna.
Som Världsförälder bidrar du med en summa pengar varje månad. Pengarna gör att vi kan rädda barn från svält och livshotande sjukdomar. De gör att barn som har förlorat allt får bearbeta trauman och gå i skolan. Och de gör att barn runt om i världen, som lever mitt i krig och katastrofer, kan få känna glädje och hopp om framtiden.
Idag är det Pernilla Baralts första dag som UNICEF Sveriges generalsekreterare. Hon betonar vikten av samverkan för att uppnå förändring och betydelsen av att låta barn vara delaktiga. Hon ser fram emot att fira barnkonventionen som fyller 30 år, och att tillsammans med samarbetspartners arbeta för att uppnå målen i Agenda 2030.
Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.
Inom ramen för Universal Periodic Review (UPR) granskar FN:s medlemsländer situationen för mänskliga rättigheter i alla världens länder. I januari är det återigen dags för Sverige att genomgå processen. Inför granskningen har UNICEF Sverige lämnat synpunkter på hur rättigheterna efterlevs i praktiken.
I samband med att den tillfälliga utlänningslagen förlängdes lovade regeringen att tillsätta en kommitté för att ta fram en ny permanent migrationslagstiftning. Det ser UNICEF Sverige positivt på, men för att säkra ett tydligt barnrättsperspektiv vill vi framföra några rekommendationer till det kommande arbetet.
Ikväll möts Sveriges och Nederländernas damlandslag i semifinal i fotbolls-VM. I samband med det vill vi på UNICEF uppmärksamma hur viktig idrott och lek är för alla barns hälsa och välmående. En boll kan innebära en paus från en svår vardag, både för flickor och pojkar.