Stöd arbetet för alla barn

UNICEF finns på plats i 190 länder och arbetar för att skydda barns rättigheter. Så länge barnen behöver oss stannar vi kvar. Det finns flera sätt att stödja vårt arbete, välj det sätt som passar dig bäst.

Barn i famn - Vietnam 2024- cropped mobile

Ge som:

Varje månad kan dina 200 kr bidra till 54 påsar näringsrik nötkräm. Så lite som tre påsar om dagen, under några dagar, kan rädda livet på ett undernärt barn. Tillsammans kan vi förändra barns liv.

Tillsammans förändrar vi barns liv

Fler barn än någonsin tidigare i modern tid är i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad. UNICEF jobbar i över 400 katastrofer och kriser för att rädda barns liv och ge dem en tryggare framtid. Tack vare din gåva kan UNICEF varje dag förändra livet för barn runt om i världen – i akuta lägen där behovet är som störst, och när en fungerande vardag behöver byggas upp igen.

Din gåva går alltid dit där behoven är som störst. Tillsammans når vi de barn som behöver oss mest.

O__verlevnadspaket_jul2021_Pelle_Bergstro__m_Retusch_5ca3a818b100d63a.png

Köp en present

som räddar barns liv

Det du handlar i vår gåvoshop skickas till de barn som behöver det mest, och du får fina gåvobevis att ge bort i present. Köp en gåva som förändrar barns liv.

Vanliga frågor och svar

  Ja, du kan swisha pengar till arbetet för barnen.

  Swisha till 902 00 17 och välj det ord/ändamål du vill skicka till och skriv det som meddelande.

  • Skriv UNICEF för att ge pengar till vårt långsiktiga arbetet för barnen.
  • Skriv UKRAINA för att ge pengar till vårt livsviktiga arbete för barn i Ukraina.
  • Skriv AFG för att ge pengar till vårt livsviktiga arbete för barn i Afghanistan.
  • Skriv KATASTROF för att ge pengar till vårt snabba arbete för barn i alla katastrofer.
  • Skriv JORDBÄVNING för att ge pengar till vårt livsviktiga arbete för barnen som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien.
  • Skriv UTBILDNING för att ge pengar till vårt arbete med utbildning för alla barn.
  • Skriv GAZAKRISEN för att ge pengar till vårt arbete för barn som drabbats av Gazakrisen.

  Observera att vi inte kan ta emot personliga meddelanden.

  Vi hanterar dina uppgifter enligt dataskyddsförordningen GDPR som gäller i hela EU från och med 25 maj 2018.

  Nej. Om du uppfyller kraven för att ta del av skattereduktionen kommer UNICEF Sverige som gåvomottagare att skicka kontrolluppgifter om din gåva till skatteverket. Det innebär att du som givare som uppfyller kraven för skattereduktionen inte behöver aktivt anmäla dig för att få tillgång till avdraget.  

  Du kan läsa mer om kraven för skattereduktionen här: Skattereduktionen för gåvor - vad är det?

  På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skattereduktionen

  Det är tyvärr inte längre möjligt att ge gåvor via sms. Däremot du är varmt välkommen att använda Swish i stället. Swisha då till 902 00 17.

  Nej. Som månadsgivare, Världsförälder, ger man ett valfritt belopp via autogiro varje månad. I dagsläget har vi inte tekniska möjligheter för att kunna erbjuda dragning varannan månad.

  Pengarna som samlas in fördelas efter behov. Det innebär att barn som lever i länder och regioner med stor nöd och fattigdom, kommer i första hand.

  De pengar vi får in till verksamheten fördelas till utvecklingsprogrammen enligt tre principer: landets BNI per capita, hur många barn som bor i landet (barnpopulation) och hur hög barnadödligheten är (barn som dör innan fem års ålder). Det innebär att låginkomstländer med ung befolkning och hög barnadödlighet (som till exempel Afghanistan, Bangladesh och Tanzania) får proportionerligt mer pengar än medelinkomstländer med små befolkningar (som Paraguay och Mongoliet till exempel).

  Arbetet i olika länder ser dock väldigt olika ut beroende på hur utvecklade system landet har för sin välfärd, inkomstfördelning och sociala tjänster. Förutom utvecklingsprogrammen har vi omfattande arbete i humanitära katastrofer orsakade av till exempel konflikter och naturkatastrofer. Här fördelas resurserna utifrån de omedelbara behoven, som till exempel hur många barn som saknar mat och vatten, har tvingats fly från sina hem eller riskerar att utsättas för människohandel.

  Vi kan inte säga vad just dina pengar kommer att användas till då det skulle ta alldeles för mycket resurser i anspråk.

Relaterade artiklar

Megafon - UNICEF ungdomar - Tyskland 2023
Valmanifest

EU måste göra mer för att förverkliga barns rättigheter i praktiken. Vårt valmanifest beskriver de största utmaningarna som barn och unga idag ställs inför och ger rekommendationer till politiker och partier för hur de kan stärka barns rättigheter.

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

U-report text 2024
Sverige

Den 3 maj 2024 lanserar vi U-Report i Sverige, ett verktyg som ska öka barn och ungas delaktighet och inflytande i frågor som är viktiga för dem. Den första enkäten handlar om gängkriminalitet.