Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 11 11
Uppdaterad |
2010 11 11
16-åriga Eva inlåst som sexslav
32-åriga Andreas stänger in 16-åriga Eva i en hundbur och piskar henne med rotting och linjal. Andreas spänner också upp henne med linor i väggen med hjälp av krokodilklämmor och smiskar henne så att hon får blåmärken.
Andreas och Eva får kontakt med varandra på ett sexforum på nätet. Båda är intresserade av det som kallas BDSM-relationer - vilket är ett sexuellt rollspel där den ena parten är undergiven och den andra parten är dominant
Eva berättar i ett tidigt skede för Andreas att hon i flera års tid haft svåra psykiska problem med självskadebeteende, ätstörningar och självmordsförsök. Hon säger också att hon inte längre skadar sig själv.
Andreas och Eva tillbringar en helg tillsammans där de går in i ett sexrollspel tillsammans där Eva är den underdåniga. Kvällen efter Eva har lämnat Andreas kommer hon till sjukhus och där konstateras att hon bl a har skador i underlivet och blåmärken.
Kort därefter börjar Eva sitt destruktiva självskadebeteende igen.
Domstolen menar att Andreas inte gjort sig skyldig till grov misshandel då sexakten varit frivillig och att grova våldinslag är något som båda kände till skulle ingå.
Andreas frikänns helt.
Borde inte domstolen ta i beaktande att Eva är ett barn och hon har ett självskadebeteende?
Enligt barnkonventionen har barn under 18 år rätt till skydd mot sexuella övergrepp och utnyttjande.
Om barnkonventionen vore svensk lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Mer kunskap hos både professionella och privatpersoner leder också till ett ökat civilkurage och en större vilja att agera när barn far illa.
Din röst gör skillnad – skriv under för barnkonventionen som lag! Och hjälp oss att sprida kampanjen genom att Facebook-gilla och twittra nedan.
Relaterade artiklar
En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.
Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.
Trots regelbundna ändringar i sexualbrottslagstiftningen finns flera domar där det inte dömts till våldtäkt mot barn med hänvisning till barnets egen vilja, initiativ eller utseende. UNICEF Sverige anser att detta är helt oacceptabelt och lämnar idag in ett remissvar med krav på åtgärder.