Default hero image

Ett år efter kriget –

renare vatten i Georgien

Nära gränsen till Sydossetien ligger byskolan Tortiza. Skolan är märkt av det korta kriget för ett år sedan. En av de före detta huvudbyggnaderna står ännu förkolnad i ruiner. Men skolan är även ett exempel på återuppbyggnad och framtidstro. Nya vattenledningar har dragits in och det finns nya fina toaletter. Bakom satsningarna står UNICEF och International Rescue Committee.

Skribent |

Publicerad |

2009 08 05

Uppdaterad |

2009 08 05

Ett år efter kriget – renare vatten i Georgien

Skolan Tortiza var stängd i nära tre månader förra året. Myndigheterna ville inte öppna skolorna förrän flyktingarna som hade tagit tillfälligt skydd i dem hade hittat andra ställen att bo på och innan säkerhetsläget var mer stabilt.

Natia Sirbiladze är nio år och en av skolans elever. Hon säger att skolan har blivit mycket bättre nu än innan.

– Jag är så glad att vi har fått vattenkranar. Förut fick vi gå till min klasskompis hus för att hämta vatten. Och det är väldigt bra att vi har fått toaletter nu, säger hon.

Tamar Akhalkatsi, 14 år, håller med. Han missade ofta lektioner förut för att han var tvungen att gå iväg för att hämta vatten eller gå på toaletten.

God hygien ger bättre hälsa

Skolbarnen har även fått utbildning i säker hygien och de har blivit uppmanade att dela med sig av sina nya kunskaper till sina familjer och vänner.

– Vi har fått lära oss om olika infektionssjukdomar och om hur magsjuka och diarré smittar. Nu när vi har fått rent vatten att dricka och tvätta händerna blir vi inte heller sjuka lika ofta, säger Tamar.

Under konflikten i augusti ifjol spelade UNICEF en ledande roll i samordningen av katastrofhjälp inom området vatten, sanitet och hygien. I samarbete med andra organisationer gav vi rent vatten och utrustning för vattenrening till över 100 000 tillfälliga flyktingar.

Rent vatten till alla

Förutom upprustningen av skolan Tortiza arbetar nu UNICEF med att förbättra lokala vattensystem i regionen kring staden Gori. Detta är nödvändigt för att förhindra utbrott av vattenburna sjukdomar. Många vattenledningar förstördes under konflikten och andra är föråldrade. Dessa byts nu ut, det gör även gamla vattenreservoarer och vattenpumpar. Totalt kommer 50 000 människor i närområdet att få en bättre vattenkvalité tack vare de pågående insatserna.

– I konflikter och naturkatastrofer är det avgörande att UNICEF och våra samarbetspartners ser till att varje barn och familj har tillgång till rent dricksvatten och att de har den utrustning som behövs för att de ska kunna upprätthålla en god hygien, säger Benjamin Perks som arbetar för UNICEF i Georgien. 

Det saknas inte vatten i Georgien, tvärtom är det ett land med stora vattenresurser. Problemet är att alla människor inte har kunnat utnyttja vattnet och att vattnet har blivit förorenat.

Medan de som drabbades av konflikten i Georgien nu bygger upp sina liv och hem igen fortsätter UNICEF att arbeta för att alla barn ska ha tillgång till rent vatten och för att förhindra spridning av vattenburna sjukdomar. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.