Miljö och klimat
Antalet extrema naturkatastrofer ökar världen över, i såväl antal som intensitet. Klimatkrisen är en barnrättskris som hotar barns rätt till hälsovård, rent vatten och sanitet, näringsrik mat, skolgång och skydd från alla former av våld. Barn är minst ansvariga för den globala nödsituation vi står i, men bär den största bördan av dess konsekvenser. Det här är ett problem som inte kan vänta.
Senast uppdaterad 2024-11-29
Klimatförändringar hotar barns framtid
Klimatförändringar utgör ett stort hot mot barns grundläggande rättigheter. I princip alla världens barn påverkas redan i någon grad av klimatförändringar, miljöförstöring eller förlust av biologisk mångfald. Nästan hälften lever i länder med extremt hög risk att drabbas av effekterna av klimatkrisen och miljöfaror. Barn i låginkomstländer löper särskilt stor risk att drabbas.
Klimatförändringar påverkar i princip alla aspekter av barns hälsa och välbefinnande, och kan hota de framsteg som gjorts för att förbättra barnhälsan globalt de senaste decennierna. Klimatrelaterade naturkatastrofer, som värmeböljor, torka, cykloner och översvämningar, kan förstöra livsmedelsförsörjningen och göra att barn blir utan mat och rent vatten, och att sjukdomar som denguefeber och malaria sprids. Miljöförstöring, som luftföroreningar och blyföroreningar, påverkar allvarligt barns hälsa och utveckling samt bidrar till förlusten av biologisk mångfald. Detta kommer att få långsiktiga konsekvenser för deras framtid.
Vid naturkatastrofer så som översvämningar och cykloner riskerar barn att förlora sina hem, vänner och familjemedlemmar. Viktig infrastruktur som skolor och sjukhus förstörs. Skadade vattenanläggningar gör också att vattenburna sjukdomar sprids.
Vad gör UNICEF?
Att lösa problem kopplade till klimatförändringar och miljöförstöring är en central del i vårt arbete för barns rättigheter. Vi arbetar mot klimatkrisen från tre perspektiv:
Skydda barns liv, hälsa och välbefinnande och förbättra motståndskraften i samhällena där de bor. Vi hjälper lokalsamhällen att göra sjuk- och hälsovård, skolor och vattensystem klimatsmarta och resistenta, utbildar människor så att de kan möta hoten de står inför och arbetar för att regeringar ska prioritera barns behov i alla beslut som rör dem.
Stärka nästa generations möjligheter till att medverka till en hållbar utveckling, genom att ge dem utbildning, färdigheter och möjligheter att delta. Barn och unga är direkt påverkade av klimatkrisen och vill vara en aktiv del av lösningen. Deras erfarenheter, perspektiv och lösningar kan bidra till förändring på stor skala och vi måste möjliggöra detta.
Minska utsläpp och miljöpåverkan i vår egen verksamhet och stötta våra partner att göra detsamma för att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen.
Källor
Läs mer
Relaterade artiklar
Det är värre än vi trott. Men ännu finns en chans att undvika total katastrof - om världens ledare agerar nu. Så kan FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. Varför agerar inte världens ledare?
Klimatmötet lämnade många frustrerade över otillräckliga åtaganden för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. UNICEF Sverige ser positivt på ett starkare erkännande av barn och ungas deltagande, men vi fortsätter att arbeta för att världens beslutsfattare ska garantera barn och unga inflytande i alla beslut som rör klimat och miljö.
Klimatförändringarna är den största krisen världen står inför och det största hotet för barn och unga. De uttrycker nu sin frustration över vuxnas brist på handling. UNICEF lyfter ungas röster och gör det möjligt för dem att delta på olika nivåer, nu på globala klimatkonferensen COP 26 i Glasgow.
- 4.Varje stat ska ta ansvar för och nyttja sina resurser till fullo för att uppfylla barns rättigheter. Där det behövs ska stater samarbeta internationellt.
- 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
- 24.Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.