Idag på internationella flickdagen riktar vi fokus på världens flickor och vikten av att öka deras tillgång till utbildning. När flickor får gå i skolan minskar risken att de gifts bort, dras in i barnarbete eller utsätts för våld och övergrepp.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 10 11
Uppdaterad |
2024 10 11
Tonårsflickor får en andra chans i Elfenbenskusten
Elfenbenskusten är en av många länder där UNICEF arbetar för att säkra flickors skolgång. Landet har en stor utmaning att få flickor att stanna kvar i skolan och slutföra sin utbildning. Av de som stannar är det mer än 40 procent som inte lyckas med sin högstadieutbildning och närmare 70 procent som inte går ut gymnasiet med godkända betyg. Med stöd från Svenska Postkodlotteriet kan UNICEF ge tonårsflickor i Elfenbenskusten som av olika anledningar slutat skolan, en andra chans.
Regeringen i Elfenbenskusten driver sedan många år speciella utbildningscenter för unga som har hoppat av skolan. Utbildningen i centren är dock både begränsad och föråldrad. UNICEF och landets regering har länge sett ett behov av att reformera utbildningarna, men det har saknats resurser. Genom finansiering på sju miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet har utbildningarna kunnat moderniseras och förbättras. Det har även bidragit till att ge 1 000 flickor, mellan 15-19 års ålder som hoppat av skolan, möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.
– Utbildningen har gett mig så mycket kunskap. Innan var jag bara hemma och gjorde ingenting. Jag hade inga pengar. Jag saknade allt. Sedan jag började den här utbildningen kan jag nu arbeta med enklare saker, som att byta glödlampor och eluttag i husen. Jag valde att bli elektriker för att jag tycker om det och för att jag vill inspirera och ge stöd till andra tjejer. Min ambition är att bli chef. Det är inte bara män som kan utföra det här yrket, säger en av tonårsflickorna som utbildar sig till elektriker.
Under projektets första två år har 820 tonårsflickor som inte går i skolan eller som riskerar att hoppa av skolan fått tillgång till en innovativ yrkesutbildning. UNICEF har även stöttat hembesök hos flickornas familjer för att hjälpa eleverna att stanna kvar i sina valda yrken, inte minst de som valt traditionellt manliga yrken som mekaniker och elektriker. Projektet har bidragit till att skapa trygga platser där elever, föräldrar och lärare kan prata öppet med varandra om viktiga frågor som kommunikation, jämställdhet, konflikthantering och vikten av att förebygga övergrepp. Det gör att risken för avhopp och konflikter i hemmen minskar. Tack vare projektet har man sett en ökning i antalet elever (både flickor och pojkar) och föräldrar som anser att alla kan göra samma typer av jobb, oavsett kön. De flickor som inriktat sig på traditionellt manliga yrken uppger att de inte är rädda för att arbeta med pojkar och dessa flickor har blivit förebilder i sin omgivning.
UNICEFs arbete för en jämställd värld
En av åtta flickor och kvinnor har utsatts för våldtäkt eller sexuellt ofredande innan de fyllt 18 år. Uppskattningsvis har över 230 miljoner flickor och kvinnor världen över könsstympats. Fler flickor än pojkar hoppar av skolan i förtid på grund av bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Vi på UNICEF kämpar året runt för att de här siffrorna ska minska och för att främja jämställdhet mellan flickor och pojkar.
Hälso- och sjukvård
Inom hälsa ser vi till att mödravård blir tillgänglig för fler, samtidigt som vi stöttar kvinnliga vårdarbetare. Vi stödjer flickor i frågor om hiv och aids.Vatten och sanitet
Inom vatten, sanitet och hygien ser vi till att kvinnor är med och påverkar hur tjänsterna utformas. Vi stödjer och utbildar flickor om menstruation, exempelvis genom tillgång till skoltoaletter där de kan sköta sin hygien.Utbildning
Vi arbetar för att både flickor och pojkar ska få de verktyg de behöver för att lyckas och för att fler ska få en väg in på arbetsmarknaden. För tonårsflickor satsar vi på att stärka deras självständighet. Vi erbjuder utbildningar som passar deras livssituation och stöttar deras utveckling som entreprenörer, ledare och innovatörer. Vi använder även digitala verktyg och skapar plattformar som ger flickor med funktionsnedsättningar tillgång till viktig kunskap och yrkesutbildning.Skydd mot övergrepp
UNICEF arbetar också hårt för att skydda flickor från våld och andra former av övergrepp. Vi bekämpar barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.Psykisk hälsa
Vi satsar på psykosocialt stöd och har utvecklat innovativa lösningar som gör att även flickor som lever i svåra miljöer kan få hjälp. Exempelvis kan de via digitala plattformar rapportera våld och få kontakt med lokala resurser för stöd.
Genom dessa insatser jobbar vi för att skapa en tryggare och mer jämlik värld där alla barn har möjlighet att nå sin fulla potential.
Relaterade artiklar
Nu är den äntligen här, årets handmålade julkula i glas. I år med ett motiv skapat av en av svensk litteraturs allra största, nämligen Barbro Lindgren. Vi är oerhört glada över att i år få sätta självaste Loranga, Masarin och Dartanjang på årets julkula.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.