Anonym flicka med nalle - Haiti 2023

UNICEF: 370 miljoner kvinnor utsatta

för sexuellt våld som barn

I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.

Skribent |

Publicerad |

2024 10 10

Uppdaterad |

2024 10 10

Var åttonde kvinna i världen utsatt för sexuellt våld som barn

Fler än 370 miljoner flickor och kvinnor, var åttonde i världen, har utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp innan de fyllde 18 år, det visar en ny rapport från UNICEF. 

Det är första gången någonsin som global och regional statistik över sexuellt våld mot barn presenteras – och statistiken avslöjar hur omfattande sexuellt våld mot framförallt flickor är över hela världen.  

– Sexuella övergrepp mot barn är en skamfläck för alla samhällen och innebär ofta ett livslångt trauma. De flesta övergrepp begås av någon som står barnet nära, på platser där barnet ska kunna känna sig helt trygg, säger Lotta Sylwander, UNICEF Sveriges talesperson.   

Rapporten släpps inför internationella flickdagen (11 oktober) och innehåller även statistik över andra former av sexuella trakasserier. När sexuella trakasserier som inte innebär direkta fysiska övergrepp räknas in (non-contact sexual violence) stiger antalet drabbade flickor och kvinnor till 650 miljoner, var femte i världen.   

Sexuella övergrepp vanligt i krig och konflikt 

Flickor som lever i krig och konflikt, på flykt eller i områden som ofta drabbas av andra katastrofer är särskilt utsatta. I sådana områden har var fjärde flicka utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp.  

– I vårt arbete möter vi så många barn i krig som utsatts för fruktansvärda sexuella övergrepp. I många krig används våldtäkt som vapen. Barn och kvinnor våldtas som krigsstrategi. Det är en verklighet som är svår att ta in, och UNICEF gör allt för att motverka detta och hjälpa de barn som utsatts för dessa övergrepp, säger Lotta Sylwander. 

Flest utsätts i tonåren 

Enligt rapporten är risken för sexuella övergrepp som störst i tonåren. Barn som utsatts för sexuellt våld har större risk för att utsättas för nya övergrepp i framtiden, eller att själva bli förövare.  

Att utsättas för sexuellt våld ökar också risken för framtida missbruk, social isolering och psykiska problem som ångest och depression, såväl som utmaningar i att skapa sunda relationer. Effekterna förvärras ytterligare när barn dröjer med att berätta om sina upplevelser eller när övergreppet hålls hemligt helt och hållet. 

– Det är viktigt att genomföra riktade stödinsatser så fort som möjligt för att bryta den onda cirkeln och mildra de långsiktiga effekterna av traumat. Med rätt stöd behöver inte övergreppet innebära ett livslångt trauma, säger Lotta Sylwander. 

Vanligt över hela världen – även pojkar utsatta 

Sexuellt våld mot barn begås i alla samhällen och i alla samhällsklasser. Flest offer finns i Afrika söder om Sahara med 79 miljoner drabbade flickor och kvinnor (22 procent), följt av 75 miljoner i östra och sydöstra Asien (8 procent), 73 miljoner i Central- och Sydasien (9 procent), 68 miljoner i Europa och Nordamerika (14 procent), 45 miljoner i Latinamerika och Karibien (18 procent), 29 miljoner i norra Afrika och västra Asien (15 procent), och 6 miljoner i Oceanien (34 procent). 

Även om fler flickor och kvinnor drabbas utsätts även många pojkar och män visar rapporten. Uppskattningsvis 240 till 310 miljoner pojkar och män – eller omkring 1 av 11 – har utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp som barn. Dock saknas mycket information och data, särskilt om pojkars utsatthet. Pojkars utsatthet för sexuella övergrepp är i många samhällen ett mycket stort stigma.   

Inget barn ska behöva utsättas för övergrepp 

Rapporten visar att våldtäkt, sexuella övergrepp och trakasserier är utbrett och får fruktansvärda konsekvenser. Det finns ett akut behov av insatser för att motverka sexuellt våld och stötta alla de barn som blivit utsatta, både i länder och globalt. UNICEF kräver att det görs genom att:  

  • Utmana och förändra sociala och kulturella normer som tillåter sexuellt våld att förekomma och som avskräcker barn från att söka hjälp. 

  • Göra barn delaktiga i åtgärdsprogram och i processerna för att ta fram stöd och information som kan motverka utsatthet. Utrusta varje barn med korrekt, lättillgänglig och åldersanpassad information som ger dem möjlighet att känna igen och rapportera sexuellt våld. 

  • Minska risken för livslånga konsekvenser genom att se till att alla barn som blivit utsatta får stöd och hjälp med att hantera traumat. 

  • Stärka lagar och regler för att skydda barn från alla former av sexuellt våld, inklusive i organisationer som arbetar med barn, och investera i de människor, resurser och system som behövs för att implementera dem. Företagens ansvar, särskilt techbolagens, blir allt mer centralt när sexuella övergrepp på barn samexisterar på nätet och utanför.  

  • Bygga bättre nationella datasystem för att kunna följa framsteg och utkräva ansvar och förändring genom att implementera internationella standarder, framförallt den internationella klassificeringen av våld mot barn. 

Vad gör UNICEF 

UNICEF arbetar över hela världen för att förebygga sexuellt våld mot barn och stötta barn som blivit utsatta.  

Globalt utvecklar vi teknisk vägledning för att förebygga och bemöta våld, och stötta de som utsätts. Vi tar fram data, statistik och evidensbaserad kunskap som kan vägleda insatser. På nationell nivå samarbetar vi med regeringar, myndigheter och andra för att stärka lagar och strategier som skyddar barn.  Vi investerar också i nationella förebyggande program för att förändra sociala normer och bekämpa tystnadskultur.  

I allt vårt arbete fokuserar vi på att stödja barn och föräldrar. Vi arbetar direkt med barn för att bygga upp deras kunskap om hur och var de kan söka hjälp och skydd. Vi arbetar med föräldrar, lärare och andra vuxna för att identifiera tecken på övergrepp och se till att barn får stöd och vård.  

Stödlinjer

Det finns stöd och hjälp att få för den som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Läs mer på 1177 eller kontakta någon av de stödlinjer som finns:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn som studerar - Nepal 2023
Barnkonventionens dag

Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare, skriver om hotet mot barns mänskliga rättigheter och uppmanar regeringen att ta ett tydligt ansvar för att säkra barns rättigheter och framtid.

Barnkonventionens dag - barn talar vid podium - cropped desktop
Barnkonventionens dag

I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.

UNICEF julkula 2024 1280_527.png
Senaste nyheterna

Nu är den äntligen här, årets handmålade julkula i glas. I år med ett motiv skapat av en av svensk litteraturs allra största, nämligen Barbro Lindgren. Vi är oerhört glada över att i år få sätta självaste Loranga, Masarin och Dartanjang på årets julkula.