Default hero image

Eeles Barnen i Bam, som i december 2003 drabbades av en fruktansvärd jordbävning, kämpar för att komma tillbaka till vardagen. Tack vare mobila bibliotek kommer de ett steg närmre.

Skribent |

Publicerad |

2005 05 18

Uppdaterad |

2005 05 18

Rullande bibliotek sprider kunskap och glädje till barnen i Iranska Bam

Barnen i Bam, som i december 2003 drabbades av en fruktansvärd jordbävning, kämpar för att komma tillbaka till vardagen. Tack vare mobila bibliotek kommer de ett steg närmre. UNICEF besökte Bam en dag när det rullande biblioteket:

10-åriga Somaye Ghorbanizadeh sitter i ett dammigt klassrum i ökenstaden Bam och tuggar på sin penna. Med jämna mellanrum tittar hon upp på klockan på väggen och oroar sig för att det snart ska vara för sent.

Klassen rusar ut

Somaye har sett fram emot detta i flera dagar. Hon vet att bussen bara kommer en gång varannan vecka och man märker att hon blir allt mer frustrerad. ”Den kanske inte kommer den här veckan” tänker hon. Plötsligt hör hon ljudet av en motor och hon hoppar upp i förtjusning. – Böckerna är här, böckerna är här!, ropar hon och springer ut. Hela klassen följer efter henne.

Över 3 000 böcker

Utanför kör en stor vit buss in på skolgården. När bussen stannar blir den snabbt omringad av ett dussintal förväntansfulla flickor. En del av dem bär på böcker som de lånat från senaste besöket. Andra håller hårt i sitt lånekort.
Det är något annorlunda med den här bussen. Det är faktiskt ett mobilt bibliotek, fyllt med över 3000 böcker och där två bibliotikarier arbetar.

Populärt besök

- Barnen blir verkligen glada när det mobila biblioteket kommer, säger deras klassföreståndare Motahareh Majidian. Det hjälper dem förbättra sin läsning, sin allmänbildning och hur de uttrycker sig i skrift.
Bams mobila biblioteksservice stöds av UNICEF med medel från det italienska TV-företaget TG5 och har verkat i flera månader nu. Efter den förödande jordbävningen i december 2003 förstördes nästan varje skola helt och barnen hade ingen tillgång till böcker. Nu åker två bussar i skift och besöker runt 40 skolor varannan vecka i och runt staden Bam och når mer än 4000 barn.

Böckerna kan hjälpa

- På grund av vad som hände kring jordbävningen, så har barnen ingen tillgång till rekreation. Att åka ut med böcker till skolorna är det bästa vi kan göra, säger bibliotekarien Nayereh Badi Ozaman. De har haft så traumatiska upplevelser och läsning underhåller dem. Böckerna kan hjälpa dem.

Det är väldigt varierade böcker som erbjuds, från persiska legender till bilderböcker och poesi. Det finns också böcker som utbildar, såsom vetenskapliga böcker.

Lånar hem böckerna

Många av barnen har systrar och bröder. När de lånar en bok har även familjen nytta av det. – Jag blir så glad när jag hör att det mobila biblioteket kommer, säger skolflickan Haniyeh Behzadi. När jag lånar en bok läser jag den och lär mig en massa. Sedan berättar jag om boken för mina småsyskon.

Att vara ett mobilt bibliotek innebär en tillgång till fler. På grund av platsbrist måste skolorna i Bam arbeta i skift, där eleverna får turas om att gå i skolan. De flesta skolorna i Bam är små och överfyllda med ytterst få faciliteter.

Hjälper tusentals barn

- Faciliteter och utbildningsmaterial måste vara mobila och delas för att kunna sprida grundläggande utbildning, säger UNICEFs utbildningschef i Bam, Katharina Imhof. Utbildning och rekreation är ett sätt för barnen att känna stabilitet och trygghet i områden som rubbats och där framtidsutsikterna är mörka.

Det mobila biblioteket gör en stor skillnad för tusentals barn i Bam. Att stödja utbildnings- och rekreationsbehov i en barnvänlig miljö kan hjälpa dem att återuppbygga sina liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.