Default hero image

Storsatsning på förskolor

i Malawi

Idag är det endast 36 procent av barnen i Malawi som går ut grundskolan, men nu står man inför en stor förändring. Enligt UNICEF har de barn som fått möjlighet att gå i förskola visat större benägenhet att avsluta sin grundskoleutbildning. Därför utvecklas landets förskoleverksamhet i rask takt – redan nu finns 6 000 barncenter för barn mellan 3 och 5 år.

Skribent |

Publicerad |

2010 10 05

Uppdaterad |

2010 10 05

Storsatsning på förskolor i Malawi

– Vi vet genom att de första fem åren i ett barns liv är avgörande för ett barns fysiska, sociala, känslomässiga och kognitiva utveckling, förklarar Kusali Kubwalo, UNICEFs kommunikationschef i Malawi. Att satsa på de allra minsta barnens omsorg och utveckling förändrar inte bara barnens framtida möjligheter, utan gör också en stor skillnad för hela landets utveckling.

Fler förskolor = fler barn i grundskolan

UNICEFs erfarenhet visar att bland de barn som får möjlighet att delta i skolförberedande verksamhet går många fler ut grundskolan. Därför arbetar UNICEF över hela världen för att fler småbarn ska få gå på dagis och förskola. Som till exempel i Malawi som nu satsar stort på barn mellan 3 och 5 år. Varje år öppnar hundratals nya förskolor och idag finns redan 6 000 sådana center. Fortfarande saknar många barn den här möjligheten, men nu engagerar sig lokalbefolkningen allt mer och startar själva pedagogiska center för småbarnen.

Pedagogik och personalutbildning

Landets regering har tagit fram en policy och handlingsplan som vägleder dem som startar förskolor runt om i landet. UNICEF bidrar med pedagogiska riktlinjer och undervisningsmaterial och utbildning av alla de frivilliga som arbetar som personal.

En av de frivilliga är Blessing Gama, en 29-årig bomullsodlare i byn Chiteta. Han är övertygad om att den tid han lägger på barncentret är en mycket viktig insats.

– Jag kommer hit eftersom barnen är våra framtida ledare, säger han, Jag vill att de ska utveckla den här byn. Jag vill att den här byn ska bli en bättre plats att leva på.

Hälsokontroller

En gång i månaden får förskolorna besök av lokala hälsoarbetare som väger och undersöker barnen och kollar upp att de växer som de ska. De barn som behöver det remitteras vidare till en hälsoklinik.

UNICEF skapar pilotprojekt

UNICEFs fokus är att utveckla standarden och skapa modellverksamheter som sedan enkelt kan kopieras av andra.

– Det är viktigt att dessa förskolor håller en viss standard, säger Kusali Kublawo. Personalen måste få rätt utbildning och miljön ska vara barnvänlig.

UNICEF arbetar över hela världen för att fler barn ska få gå i förskola. Stöd UNICEFs arbete för barns rättigheter. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.