Default hero image

Barnen kvar i skolan

trots tumultet i Zimbabwe

UNICEF i Zimbabwe rapporterar att allt fler barn går i skolan i landet. Detta trots landets ekonomiska kris och senaste tidens utrensningsaktioner i fattiga bostadsområden. UNICEF bevakar situationen och försöker få ännu fler barn till skolan.

Skribent |

Publicerad |

2005 08 26

Uppdaterad |

2005 08 26

Barnen kvar i skolan trots tumultet i Zimbabwe

Zimbabwe är i en mycket svår situation: ekonomisk nedgång, ökande arbetslöshet, stort antal föräldralösa barn till följd av aids och många hemlösa familjer i samband med regeringens hänsynslösa utrensningsaktioner.
Trots detta ser UNICEF inga tecken på att barn slutar skolan i förtid. Tvärtom har andelen barn som går i skolan ökat under 2000-talet, från 92 procent till 96 procent. Och fyra av fem föräldralösa barn går i skolan.

Föräldrar gör uppoffringar för barnen

- Föräldrar och andra vårdnadshavare prioriterar barnen och gör uppoffringar för att barnen ska kunna få sin utbildning, kommenterar Festo Kavishe, UNICEFs chef i Zimbabwe.
Med UNICEF i spetsen har FN nyligen gjort en genom gång av utbildningssituationen i landet för att se eventuella effekter av uppresningsaktionerna. Det visade sig att 90 procent av de drabbade barnen är kvar i skolan.

Stor satsning i september

- Det är den bästa nyheten i Zimbabwe på mycket länge, säger Kavishe.

För att se till att de goda siffrorna håller i sig och att ännu fler barn får utbildning, genomför UNICEF tillsammans med utbildningsdepartementet i Zimbabwe en omfattande kampanj i september. Syftet är att de barn som tvingades sluta skolan när grävskopor jämnade familjernas hem med marken, ska kunna återvända till skolbänken igen. Och att andra utsatta barn också får sin rätt till utbildning tillgodosedd.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.