Onsdagen den 14 februari presenterar regeringen den utrikespolitiska deklarationen för 2024. Efter det följer den utrikespolitiska debatten i riksdagen. UNICEF Sverige uppmanar regeringen och alla talare att sätta barnens rättigheter i centrum.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 02 13
Uppdaterad |
2024 02 13
Barnen betalar det högsta priset
Just nu är situationen för barn i världen värre än på decennier. Av världens 2,4 miljarder barn ser vi att:
460 miljoner barn lever i, eller flyr från, krig och konflikter.
En miljard barn löper extremt stor risk att drabbas av klimatkrisen.
600 miljoner barn kan inte läsa och saknar grundläggande mattekunskaper.
48 miljoner barn har inte vaccinerats alls under de senaste åren.
Hur vi hanterar de kriser som barn nu möter avgör deras framtid. Vi kan välja att öka det globala samarbetet eller att varje land på egen hand försöker lösa dessa globala problem.
För UNICEF är vägvalet enkelt. Världen är mer splittrad än på mycket länge och det är barnen som betalar det högsta priset. Globalt samarbete är vägen framåt och i det samarbetet måste situationen för världens barn och barns rättigheter vara den röda tråd som löper genom all politik, inte minst utrikespolitiken.
Att investera i barn är en investering i vår gemensamma framtid. Det är en investering i fred, säkerhet och hållbar utveckling. Att integrera ett barnrättsperspektiv måste vara helt centralt i alla politikområden och i diskussioner om hur vi ska bemöta globala hot.
Här är våra uppmaningar inför den utrikespolitiska debatten:
Var barncentrerade: Givet det oerhört allvarliga läget för barn i världen måste barns situation och barns rättigheter vara i fokus i debatten. Sverige har länge haft en ledarroll i att driva barns rättigheter nationellt och globalt, den ledarrollen får vi inte tappa när det behövs som allra mest.
Var smarta: Investeringar i barn är investeringar i fred, säkerhet, hållbarhet och framtid. Det är inte bara det rätta att göra, det är också det smarta.
Var samarbetsinriktade: De kriser som barn nu ställs inför är globala kriser som bara kan lösas genom internationellt samarbete. Globalt samarbete och FN:s Agenda 2030 är avgörande för fred och utveckling och för våra barns möjligheter till en bättre nutid och framtid.
Relaterade artiklar
Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag.
UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.
I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.