Hur kan unga människor kräva sina rättigheter om de inte ens vet att de existerar? Det frågade sig UNICEF Sveriges ungdomsambassadör Maja Frankel och bestämde sig för att skriva en bok där unga själva berättar om sina liv. Resultatet är ”Vår förbannade rätt” - en skildring av en värld som ser bättre ut på papperet än i verkligheten.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2004 09 22
Uppdaterad |
2004 09 22
UNICEF Sverige presenterar boken "Vår förbannade rätt" på Bok & Bibliotek 23-26 september
Vår förbannade rätt är den första boken om Barnkonventionen och ungdomars rättigheter skriven utifrån de ungas egna berättelser. Författare är UNICEF Sveriges ungdomsambassadör Maja Frankel som tillsammans med fotografen Tora Mårtens har rest runt och träffat 20 ungdomar i olika länder – bl a Rachel i USA som är hemlös, Jens i Sverige som har haft anorexi, Miguel i USA som dömts till döden och Gift i Sydafrika som har hiv.
Mässpris på boken
Boken gavs ut i våras av bokförlaget Atlas i samarbete med UNICEF Sverige. Besökare kan köpa boken i UNICEFs monter till mässpris: 100 kronor. På lilla scenen berättar Maja Frankel om arbetet med boken och mötet med utsatta, unga människor runt om i världen, i skuggan av Barnkonventionen.
Tid: fredag 24/9 kl 17-17.30 och på lördag 25/9 kl 10.30-11.00.
Efter varje framträdande signerar Maja gärna boken.
Barn i Sydafrikanska medier
På stora scenen talar *William Bird * om hur barn porträtteras i media
UNICEFs internationelle gäst William Bird arbetar inom ett projekt som kallas MMP, Media Monitoring Project, som granskar sydafrikansk media ur ett ras-, kön- och barnperspektiv. Han har gjort en studie tillsammans med Rädda Barnen och UNICEF som behandlar hur barn porträtteras i sydafrikansk media. Tid: torsdag 23/9 kl 12-12.20
Besök vår monter
UNICEFs monter H01:02 finns en trappa upp på internationella torget. Där presenteras, förutom boken ”Vår förbannade rätt”, UNICEFs senaste forskningsrapporter och information om UNICEFs internationella arbete för barn runt om i världen.
UNICEF-ambassadör Marcus Samuelsson lagar mat
UNICEF-ambassadör står för maten under Pressnatta
Marcus Samuelsson som driver stjärnkrogen Aquavit i New York, blev 2003 vald till New York Citys bästa kock. Han har också sedan 1999 hedersuppdraget som UNICEF-ambassadör i USA. På fredagkvällens Pressnatta står Marcus för maten och presenterar sin nya bok Street food.
Relaterade artiklar
Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.
Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.
Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.