burkina-faso.jpg

Skribent |

Publicerad |

2012 01 20

Uppdaterad |

2012 01 20

"När man ser barnen som utan ord förmedlar sitt lidande skäms man"

Jag är i Burkina Faso, ett land som tillhör Sahelområdet där en hungerskris är under uppsegling och beräknar nå sin peak i mars.

Det är svårt att tro att det kan bli värre än vad det redan är. Närmare 44% av befolkningen här lever redan i fattigdom och var tredje barn dör innan de hunnit fylla fem år. Precis som i Afrikas Horn är torkan den utlösande faktorn. Uteblivna regn har lett till dåliga skördar och nu gäller det att klara sig fram till nästa skörd.

Jag träffar många mammor här på landsbygden som berättar att det redan nu är omöjligt att få ihop två måltider om dagen och att de snart inte har någon mat alls att ge till sina barn. Jag möter också mammor på olika hälsocenter där man tar hand om undernärda barn. Än så länge är situationen någorlunda under kontroll. Tack vare organisationer som UNICEF finns det mediciner, vaccin och mattillskott som räcker för de som tar sig dit. Men det är långt från alla som har råd eller ork att ta sig till dessa hälsoposter. Och alla är oroliga för hur det kommer att bli framöver.

Mammorna, som även de är undernärda, bär sina barn på ryggen eller i famnen. Barnen är  små för sin ålder, utmärglade och håglösa. Undernäringen gör att de lätt utvecklar många andra sjukdomar. De flesta barn jag ser har luftvägsinfektioner: näsan rinner och de hostar. Det är enkla sjukdomar för våra barn i Sverige, men här är de dödliga. Och värre blir det. Snart.

FN-organisationerna förbereder sig för krisen. Man har fördelat arbetet mellan organisationerna och det finns förråd med mediciner. Men det kommer inte att räcka. Återigen kommer det att ställas krav på solidaritet och generositet. När man ser barnen, när man håller i dem, och när de, utan ord, förmedlar sitt lidande skäms man över deras situation. Ett barn ska inte dö. Ett barn ska inte dö av hunger i en värld som har alla nödvändiga resurser för att ta hand om sina barn.

/Véronique Lönnerblad, generalsekreterare UNICEF Sverige

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.