Default hero image

Efter jordbävningen för ett år sedan har undernäringen bland Haitis befolkning ökat. Tack vare näringstillskott kan akut undernäring hos barn botas snabbt. Men för att rädda liv krävs att UNICEFs leveranser kommer fram i tid.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 18

Uppdaterad |

2011 01 18

Haiti: Logistikexperterna behövs för att kunna rädda liv

Läkaren Margaret Mallet arbetar på en klinik i distriktet Canape Vert i huvudstaden som ligger precis intill ett stort flyktingläger. Kliniken tar i genomsnitt emot 25 svårt undernärda barn under fem år varje månad.

– Om vi inte hade Plumpy'nut skulle vi inte kunna bota dessa barn, det är det enda som fungerar, säger Margaret.

En liten dos räcker

Plumpy'nut är en extra näringsrik jordnötskräm och den mest effektiva behandlingen mot akut undernäring. Nötkrämen levereras i små portionspåsar och tre påsar om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett barn. Under året som gått efter jordbävningen har UNICEF distribuerat tiotusentals kilo Plumpy’nut till hälsomottagningar i Haiti.

En av orsakerna till att undernäringen ökat är koleraepidemin, en annan att fattigdomen i landet har förvärrats. Miscillite Leisson och hennes 3-åriga dotter Jeanne Baptiste Rodelin har nyligen fått hjälp hos kliniken i Canape Vert. De bor i ett tält i flyktinglägret intill kliniken. Miscillite väntar sitt fjärde barn och hon kämpar varje dag för att kunna ge sina barn tillräckligt att äta.

– Jag har oroat mig för Jeanne Baptiste för hon har varit väldigt sjuk. Det var tur att kliniken ligger så nära. Det räddade min dotters liv, säger Miscillite.

Se en video om UNICEFs arbete att nå ut med hjälpsändningarna här nedanför (på engelska):

Mycket hänger på logistiken

UNICEFs leveranser till klinikerna, bland annat av Plumpy’nut, skulle vara omöjliga utan en fungerande logistik. De som får hela transportkedjan av bistånd att fungera, trots svårframkomliga vägar och plötsliga konflikter, uppmärksammas sällan. En av dem är haitiern och logistikexperten Stephane Durand. Han jobbar nästan dygnet runt för att de livsviktiga leveranserna ska komma fram i tid.

– När vi åker ut får vi träffa dem som tar del av hjälpsändningarna. Det är den största belöningen man kan få – att se hur våra ansträngningar faktiskt förbättrar människors liv, säger Stephane.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.