Default hero image

En livsfarlig kombination av torka, pågående konflikter och eskalerande matpriser hotar länderna vid Afrikas horn – Etiopien, Eritrea, Djibouti och Somalia. Miljontals barn och kvinnor riskerar att dö i undernäring och sjukdomar om inte hjälparbetet kommer igång tillräckligt snabbt. UNICEF uppmanar regeringar och givare att snabbt ge humanitärt stöd. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete

Skribent |

Publicerad |

2011 06 30

Uppdaterad |

2011 06 30

Akut svältkatastrof hotar miljontals barn på Afrikas horn

Som alltid i humanitära katastrofer drabbas barnen värst. Över nio miljoner människor är redan i akut behov av humanitär hjälp, varav två miljoner barn under fem års ålder.

Afrikas horn är en instabil region, som redan genomgått flera kriser. Den pågående krisen uppskattas vara den värsta på 60 år och hotar tusentals familjer som redan lever under extrema förhållanden. De senaste månaderna har varit de torraste på sex decennier i delar av regionen. Mer än 25 procent är i dagsläget akut undernärda i norra Kenya och upp till 37,4 procent i Turkana-distriktet i Kenya.

Tusentals familjer passerar gränsen från Somalia på väg till flyktingläger i Dolo Ado i Etiopien och Dadaab i Kenya, som redan är överfulla.

UNICEFs arbete på plats

UNICEF arbetar med direktstöd till de barn som drabbats av undernäring i samarbete med regeringar, frivilligorganisationer och andra lokala organisationer i området. Liknande samarbeten har tidigare resulterat i vaccinationskampanjer, hälsoprogram samt projekt för att säkerställa tillgången till rent vatten och bättre sanitet, framförallt i flyktingläger.

Hjälparbetet riskerar dock att försvåras på grund av att vissa projekt i området saknar resurser och är svåra att nå.

Är du journalist och vill ha mer information, kontakta:

Michael Klaus,  UNICEFs regionkontor i östra och södra Afrika, Nairobi, Kenya, Tel: + 254 20 762 2214

Patrick McCormick, Unicef i New York, Tel + 1 212 326 7426

Marixie Mercado , UNICEF Genève, tfn + 41 79 756 7703

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.