Default hero image

Satsning på mödravård skyddar

barn mot hiv

Varje år smittas omkring 600 000 barn av sin hiv-positiva mamma - under graviditeten, vid födseln eller via amningen. På ett sjukhus i Kamerun har man tillsammans med UNICEF lyckats bevisa att det går att halvera den siffran.

Skribent |

Publicerad |

2005 06 08

Uppdaterad |

2005 06 08

Satsning på mödravård skyddar barn mot hiv

I de länder i Afrika som är värst drabbade av hiv/aids har barnadödligheten på senare år dubblerats. Tack vare ett effektivt samarbete på huvudsjukhuset i Kameruns huvudstad Yaoundé, har man lyckats halvera det antal fall där barn smittas av hiv-viruset från sin mamma.
Verksamheten på sjukhusets mödravårdscentral stöds av UNICEF och den lokala organisationen Chantal Biya Foundation. Här erbjuds ett samlat utbud av service under ett och samma tak. Man hjälper kvinnor och barn både med förebyggande insatser och behandling samt ger dem all den omvårdnad de behöver under och efter graviditeten.

Halvering av antalet barn som smittas

En gravid kvinna som är hiv-positiv har 25-30 % risk att föra viruset vidare till barn om ingen förebyggande behandling sätts in.

- Tack vare våra samlade insatser har vi fått ner den nivån till 12 % – detta motsvarar en minskning med 50 %, säger Dr Gilbert Tene, som övervakar programmet på pediatrikavdelningen på Yaoundés huvudsjukhus.

Kostnadsfri bromsmedicin och rådgivning

Vid den första konsultationen på mödravårdscentralen erbjuds kvinnor gratis hiv-test och rådgivning. Kvinnor som är smittade av viruset får gratis antiretrovial behandling (bromsmedicin), vilket kan halvera risken att föra vidare viruset till barnet.
Behandlingsmöjligheterna inkluderar en månadslång kur med zidovudine (AZT) under graviditetens sista veckor, eller en engångsdos av nevirapine vid födseln, följt av en dos till barnet inom 72 timmar.
Månaderna före födseln erbjuds informationsmöten med utbildade rådgivare för ge kvinnorna möjlighet att prata om att förebygga hiv/aids, graviditet, näring samt om risker och fördelar med amning. Efter födseln kommer de bebisar vars mammor är hiv-positiva till pediatrikavdelningen. Här får de speciell vård tills deras hiv-status har fastställts. Hiv-positiva barn får gratis antiretroviala mediciner fram till 15 års ålder.

Förhoppning om nationellt program

- Nu när vi har nått dessa kraftfulla resultat med vårt förebyggande program samt med vård och behandling till hiv-positiva barn, skulle vi även vilja införa ett hemmabaserat vård- och stödprogram, säger Dr Tene.

Omkring 10 % av de kamerunska kvinnorna som blir gravida är hiv-positiva. Att införa program likt det i Yaoundé på nationell nivå skulle årligen skydda tusentals bebisar från att smittas av hiv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.