lisa-ö-575x431.jpg

Världsföräldern Lisa reser

till Mauretanien

Mauretanien är ett av världens fattigaste länder och många barn lever mycket utsatta. Återkommande naturkatastrofer, torka och översvämningar gör att många inte har tillräckligt med mat. Lisa Önnerlid är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan reste hon till Mauretanien och träffade tvillingarna Hawa och Adama som båda är undernärda.

Skribent |

Publicerad |

2014 04 28

Uppdaterad |

2014 04 28

Världsföräldern Lisa reser till Mauretanien

https://www.youtube.com/embed/mh8WypYRA-w

Många har inte tillräckligt med mat

Mauretanien är ett av världens fattigaste länder och många barn lever mycket utsatta. Återkommande naturkatastrofer, torka och översvämningar gör att många inte har tillräckligt med mat. Matbristen i landet är alarmerande och över över 120 000 barn lider av undernäring. 122 barn av 1 000 dör innan de fyllt fem år.

Hawa och Adama är trötta och svaga

Mitt i öknen i södra Mauretanien ligger byn Nere Walu där Fatoumata Sal bor ensam med sina sju barn. Fatoumatas yngsta barn är tvillingarna Hawa och Adama, ett år gamla. Båda barnen är undernärda och lider av diarré, kräkningar och har ofta feber. De är svaga och trötta. Lisa träffar Fatoumata som berättar att hon för två år sedan förlorade två tvillingar vid födseln. Hennes oro för sina ettåriga tvillingar är påtaglig.

Barnens pappa är i huvudstaden Nouakchott för att försöka hitta arbete, en situation som är vanlig för många familjer på landsbygden. När han hittar tillfälliga jobb skickar han ibland pengar till familjen. Han besöker dem en gång om året och senast Fatoumata såg honom var i oktober. Hon har ingen annan försörjning utan kämpar ensam för att få tillräckligt med mat till sina barn. Av de äldre barnen, alla pojkar, går alla utom en i skolan.

”När du har resurser behöver du inte vara orolig. Jag har inte det och varje morgon när jag vaknar undrar jag hur vi ska klara dagen,” säger Fatoumata Sal.

lisa-ö-575x431.jpg
På Nere Walus vårdcentral får Hawa och Adama näringstillskott, vacciner och mediciner.Foto: UNICEF

På Nere Walus vårdcentral får Hawa och Adama näringstillskott, vacciner och mediciner. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

Tack vare UNICEF får Hawa och Adama hjälp på Nere Walus vårdcentral. De får nötkräm mot undernäring och annan näringsbehandling, de får mediciner mot febern och vaccin för att skyddas mot farliga sjukdomar. På vårdcentralen följs deras vikt och utveckling upp och de får den vård de behöver.

UNICEF förser vårdcentraler som den här med mätutrustning för att upptäcka och hålla koll på barnens vikt och utveckling (våg, mätband och måttband för överarm), vaccin, näringsbehandling som nötkräm och mediciner. UNICEF utbildar vårdpersonalen och har mobila hälsoteam runtom i landet. Genom att samarbeta med myndigheter och partners identifierar UNICEF barn som lider av undernäring och kan ge dem den hjälp de behöver.

UNICEF kämpar för att nå ut till alla barn i Mauretanien men mer resurser behövs. Var med i kampen du också. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.