Skribent |
Eva Dalekant
Publicerad |
2012 09 14
Uppdaterad |
2012 09 14
Vi sätter press på beslutsfattare att prioritera barnen högre
Det är enkelt. Vi vet precis vad som måste göras och hur det ska göras. Vad som behövs är pengar och politisk vilja. Jag syftar på det skamliga faktum att det fortfarande idag dör 19000 små barn om dagen runt om i världen. 800 barn varje timme, dygnet runt berövas sin rätt att leva. Det mest frustrerande med detta faktum är att de flesta barn dör av väldigt enkla åkommor. Diarré på grund av att de druckit smutsigt vatten. Lunginflammation. Malaria. Komplikationer under graviditet och födseln.
Små barn är sköra och vi kommer tyvärr aldrig att uppnå en situation där alla barn får uppleva vuxen ålder. Till och med i ett land som Sverige dör årligen ungefär 3000 barn innan de fyllt 5 år. Dock mestadels av andra orsaker.
Men vi kan göra otroligt mycket för att få ned de höga talen runt om i världen. Det är viktigt att påminna oss om att framsteg görs hela tiden. För 20 år sen var det nästan dubbelt så många barn under fem år som dog. Många länder, som till exempel Laos, Bangladesh och Liberia har gjort så stora insatser att de lyckats minska barnadödligheten med runt 70 %. Detta inger hopp. Trots dessa framsteg ser dock världen i nuvarande takt inte ut att kunna nå FNs millenniemål om en minskning med två tredjedelar fram till 2015. Längst från målet är länder drabbade av konflikt.
Och det är som sagt inga konstiga saker. Mobilisera resurser för att bygga ut mödra- och barnahälsovården - framför allt på landsbygden och städernas slumområden i de fattigaste länderna, öka tillgången till rent vatten, införa vaccinationsprogram mot de vanligaste barnsjukdomarna (polio, mässlingen, stelkramp), öka kunskapen hos föräldrar om näringsbehov och amning osv.
Även länder med snabb BNP tillväxt som t.ex. Indien och Kina har fortfarande långt kvar innan de kan känna sig nöjda på detta område. Och fram till dess kommer UNICEF att fortsätta sätta press på beslutsfattare att prioritera barnen högre. Inte av välgörenhet. Utan för att det är dessa barns rättighet.
Igår släppte UNICEF rapporten "Committing to Child Survival: A Promise Renewed". Repporten visar att barnadödligheten fortsätter att minska men att det fortfarande är 19000 små barn som dör varje dag. Många av barnen dör av sjukdomar som enkelt hade kunnat förebyggas, som diarré och lunginflammation. Rapporten lyftes av ett flertal svenska medier bl.a. DN, Aftonbladet, SvD och Studio Ett i P1.
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.