Förra veckan släppte UNICEF en rapport om barnadödligheten som visar tydliga framsteg i att antalet barn under fem år som dör i världen stadigt sjunker. Med anledningen av rapporten har vi bjudit in en gästbloggare som är expert inom barns och mödrars hälsa.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2013 09 19
Uppdaterad |
2013 09 19
Nyföddas hälsa nästa utmaning
Rapporten visar att det med rätt insatser går att åstadkomma dramatiska resultat när det gäller barns överlevnad. På global nivå är dock takten för långsam för att vi ska hinna uppnå millenniemål 4 om att barnadödligheten ska ha sjunkit med två tredjedelar till 2015. Och fortfarande dör förfärande 18 000 barn under fem år . De flesta av dessa barn dör av enkla sjukdomar som diarré och lunginflammation och i komplikationer vid förlossningen. Idag bloggar Lars Åke Persson, professor i internationell barnhälsa vid Uppsala Universitet om rapporten:
Nyföddas hälsa nästa utmaning
I den nya UNICEF-rapporten om barns hälsa ser vi att antalet dödsfall hos barn halverats från 12,6 miljoner 1990 till 6,6 miljoner 2012. Det är glädjande. När jag som ung läkare arbetade i Tanzania hamnade jag mitt i en förfärlig mässlingsepidemi med många dödsfall – nu har vaccinerna tagit bort det problemet nästan överallt.
Långt senare arbetade jag vid det stora diarrésjukhuset i Dhaka, Bangladesh, där man utvecklat socker-saltlösningen för diarrébehandling, som över hela världen räddat livet på mer än 50 miljoner barn. Bakom halveringen av dödligheten finns en rad framsteg och hårt arbete att nå alla barn. Det största problemet idag är de nyfödda, där många länder fortsätter att ha en hög dödlighet. Om alla mödrar får tillgång till mödravård, en barnmorska vid förlossningen, och någon som ser till mamma och barn dagarna efter födelsen kommer vi om några år kunna konstatera att även det problemet minskar.
/Lars Åke Persson, professor i internationell barnhälsa, Uppsala universitet
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.